AMSTERDAM (NL) – Sponzen overgroeien verzwakte koraalriffen. Niet alle sponzen zijn overigens even vechtlustig.

Op 6 mei 1999 promoveerde Lisanne Aerts op de interacties tussen sponzen en koralen. Aerts, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, bekeek de wedloop tussen sponzen en koralen in twee gebieden: aan de zuidkust van Curaçao en aan de noordwestkust van Colombia. Zij bracht met een boor kunstmatige verzwakkingen aan in het koraal. Sommige sponssoorten groeiden vervolgens via onbeschadigd koraal naar de ongezond gemaakte gaatjes toe.

Niet alle sponzen grepen hun kans op het verzwakte koraal. Op de sterk begroeide riffen bij Curaçao overwoekerden de sponssoorten het kunstmatig verzwakte koraal meer dan op de arme Colombiaanse riffen. Waarschijnlijk handhaven alleen agressievere sponzen zich in de concurrentiestrijd.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Niet alleen sponzen maken het koraalriffen moeilijk. Nietsontziende handelaren spelen het koraal parten en natuurlijke vijanden zoals zee-egels en papegaaivissen knabbelen aan het koraal (zie ook N&T 1999, 7).

DR