UPDATE: DE ONTDEKKING VAN HET Z’-DEELTJE LAAT NOG EVEN OP ZICH WACHTEN. LEES MEER — Het LHCb-experiment bij deeltjesversneller LHC van deeltjesfysica-instituut Cern heeft mogelijk sporen gezien van een nieuw deeltje. Dat gerucht ging gisteren op op het Cern Festival van New Scientist. 

LHCb
Het LHCb-experiment bij Cern.

Fysici vonden mogelijk het Z’-deeltje (spreek uit: Z prime). Dat deeltje is een zwaardere variant van het al langer bekende Z-boson.Het Z’-deeltje kan het eerste deeltje zijn dat fysici waarnemen en dat niet in het standaardmodel van de deeltjesfysica past. Dat standaardmodel is de wiskundige beschrijving van alle bekende deeltjes en hun onderlinge interacties. Met de herstart van de LHC op hogere energie hopen fysici dat zij ook voorbij dat standaardmodel kunnen kijken en nieuwe natuurkundefenomenen kunnen ontdekken.

Oude gegevens

Het is op dit moment nog wel veel te vroeg om te spreken van een vondst. Naar het schijnt heeft het LHCb-experiment in oude gegevens, verzameld in de vorige runs van de versneller, sporen gezien die mogelijk duiden op de aanwezigheid van iets dat buiten het standaardmodel valt. Die scheurtjes in het standaardmodel zijn op dit moment alleen nog niet van zodanige scherpte dat fysyici zeker kunnen zijn dat ze niet gebaseerd zijn op statistisch drijfzand. En zelfs als zij iets hebben gevonden in hun gegevens, dan is het nog niet zeker wat dat ‘iets’ dan is.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Naar verwachting komen theoretisch-fysici morgen (vrijdag) op een wetenschappelijke conferentie naar buiten met mogelijke verklaringen voor de gemeten afwijkingen van het standaardmodel. Eén van die mogelijke verklaringen is de aanwezigheid van een Z’-deeltje.

Spannend

Als de fysici inderdaad hints van zo’n Z’-deeltje hebben opgevangen, is dat een spannende uitkomst. Door de eigenschappen van het Z’-deeltje in kaart te brengen, leren zij namelijk ook meer over hoe de vier fundamentele natuurkrachten onderling samenhangen. Drie van die vier krachten hebben fysici wiskundig redelijk onder de knie, maar de vierde – de zwaartekracht – wil maar niet samenwerken met de rest. Mogelijk schijnt het Z’-deeltje in de toekomst nieuw licht op de kwestie.

Lees verder: