Fysici in rouw: veelbelovend deeltje bij Cern verdwijnt in nieuwe metingen

Het potentieel paradigmaverschuivende nieuwe deeltje bij Cern, dat leek op te doemen in oude meetgegevens van megadeeltjesversneller LHC, is verdwenen als statistische sneeuw voor de zon. In nieuwe meetgegevens, die gisteren openbaar werden gemaakt, blijken de aanwijzingen voor het bestaan van het deeltje bijna geheel verdwenen.

CMS-detector Cern new scientist
Het 750 GeV-deeltje is niet meer. Onderzoekers van het CMS-experiment, hier op de foto, brachten het nieuws als eerste naar buiten.

Acht maanden lang wachtten fysici op bevestiging van het bestaan van een deeltje dat ons gehele beeld van de natuurkunde kon doen kantelen. Nu blijkt dat de aanwijzingen voor dat deeltje vermoedelijk niets meer waren dan statistische ruis.

Hobbeltje

In december 2015 kondigden de ATLAS- en CMS-experimenten van deeltjesfysica-instituut Cern aan dat ze beiden een verrassend hobbeltje in hun gegevens hadden ontdekt. Dat hobbeltje bevond zich rond 750 gigaelektronvolt (GeV) – een maat voor de energie, en dus massa die deeltjesfysici gebruiken. Bij die energie zat er een piek in de hoeveelheid fotonenparen die in deeltjesversneller de Large Hadron Collider werden geproduceerd. Die piek was veel hoger dan het standaardmodel van de deeltjesfysica voorspelde, het model dat alle deeltjes en hun onderlinge interacties in één wiskundige beschrijving vangt.

Een week na de aankondigen hadden theoretici al meer dan honderd mogelijke verklaringen bedacht. Vandaag de dag zijn dat er ruim vijfhonderd. Vrijwel alle artikelen die daarover geschreven zijn, verklaren het bestaan van zo’n deeltje met een massa van 750 GeV of hoger, die vervolgens vervalt in fotonen. Omdat dit deeltje niet paste in het standaardmodel, zou een heroverweging van de manier waarop deeltjes en hun onderlinge interacties werken nodig zijn geweest.

Toeval

Helaas blijkt nu dat het 750 GeV-deeltje zeer vermoedelijk toch niet bestaat. Natuurkundigen stonden op het punt dat bekend te maken op de International Conference on High Engergy Physics, een toonaangevend deeltjesfysicacongres, toen een per ongeluk door het CMS-team online gepubliceerd artikel de kat al uit de zak liet. Het CMS-experiment heeft in de meest recente gegevens van de LHC geen extra fotonen bij 750 GeV meer waargenomen. Dat suggereert dat de eerdere hints niets meer waren dan statistische toeval.

‘Wanneer je meer data verzamelt, is het een komen en gaan van dit soort overschotten’, zegt CMS-onderzoeker Nadja Strobbe, werkzaam bij het Amerikaanse deeltjefysica-instituut Fermilab. Onderzoekers van ATLAS maken later vandaag hun resultaten bekend, maar het gerucht gaat dat ook zij zullen aankondigen dat de hobbel bij 750 GeV is verdwenen.

Donkere materie

LEESTIP! Lees alles over nog onontdekte deeltjes in De deeltjessafari van Jean-Paul Keulen. Bestel het boek in onze webshop!
LEESTIP! Lees alles over nog onontdekte deeltjes in De deeltjessafari van Jean-Paul Keulen. Bestel het boek in onze webshop.

Het verlies van dit vooronderstelde deeltje betekent dat theoretici nu geen houvast meer hebben in hun jacht naar fysica die voorbij gaat aan het standaardmodel. Ze moeten nu simpelweg wachten op de volgende hobbel die in de LHC opduikt. Fysici weten immers dat het standaardmodel onmogelijk het hele verhaal kan zijn omdat het geen verklaring bevat voor het bestaan van donkere materie en donkere energie, samen verantwoordelijk voor 95 procent van de energie-inhoud van het universum.

‘We zijn nog maar net met de jacht begonnen’, zegt CMS-woordvoerder Tiziano Camporesi. ‘We zouden het voor het eind van dit jaar kunnen oplossen, of in de volgende twee á drie jaar, maar het kan ook altijd langer duren.’

Spannendste hobbel

De ontdekking van het higgsdeeltje in 2012 werd breed gevierd, maar heeft de deeltjesfysica niet verder vooruit gestuwd. De eigenschappen van het deeltje waren immers exact zoals voorspeld. ‘Het is precies wat we besteld hadden in het standaardmodel. Het voelt daarom als iets dat mijn ouders of grootouders hebben opgeschreven. Tot zover blijkt de natuur dat exact te volgen. Dat is aan de ene kant geweldig, maar aan de andere kant ook erg frustrerend’, zegt de voormalige ATLAS-onderzoeker Adam Gibson van de Valparaiso University in de Amerikaanse staat Indiana. ‘Afgezien van higgs, was dit de spannendste hobbel die we in de LHC hebben gevonden. Maar veel van ons dachten al dat er een gerede kans bestond dat het niets meer was dan een statistische fluctuatie.’

Hoewel de opwinding over de 750 GeV-hobbel nu officieel achter ons ligt, gaan deeltjesfysici desondanks moeder door. Ze kammen alle gegevens door op zoek naar hobbels die naar verrassingen kunnen leiden. ‘Het volgende dat op het programma staat is doorgaan met ons werk – en dat doen we zo goed als we dat kunnen doen’. zegt Camporesi. ‘Als de fysica buiten het standaardmodel bestaat, dan gaan we het vinden.’ Met andere woorden: het resultaat was welliswaar negatief, maar het overheersende gevoel bij ICHEP is dat het slechts een kwestie van tijd is totdat deeltjesfysici de volgende grote ontdekking doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder:

11 Reacties

 • Ans Schapendonk

  | Beantwoorden

  Ze slapen ook, want ‘ze liggen voor Pampus’ (laag water!) Met ZEVEN dots (BAK ZEVEN) kun je VIJF VIJFHUIZEN (i.c. mat > mijters, pentagrammen) vormen: vier kleine en een vijfde dat alle vier omvat (de vijfde natuurkracht), maar desalniettemin met ZEVEN SMAKEN die een bepaalde verdeling kennen. Op deze homepage http://www.c2w.nl/nieuws/moleculaire-k-nex/item10686 wordt van ‘software‘ gesproken, die niet nader wordt toegelicht , maar waarbij het om de KLANKHELIX gaat (vier rijtjes P, T, K en W naast adjectio > detractio > metathesis > permutatio > delivery). Ik heb nul verstand van de natuurwetenschappen, maar kom desondanks niet alleen tot dezelfde, maar blijkbaar betere conclusies dan deze “wetenschappers” die menen Goropius Becanus’ klankhelix – die hij aan de Orfische Theologie van de BAKERVROUWEN (lees: Alchemisten) ontleende – met een computer te kunnen toepassen. Jammer van die verspilde 1,2 miljoen dollar, laat staan van het overbodige geld dat aan CERN wordt uitgegeven. Klungel nog maar wat aan! De reden waarom de ‘hobbel’ verdwijnt, ligt aan dts. HOBEL alias ‘schaaf’, die helixt uit ‘schaap’ alias OOI dat helixt uit OOT(je). Het feit dat de hobbel niet meer zichtbaar is, komt omdat die ‘in het oo(i)tje wordt genomen’. Er wordt dus een LOOPJE met hem (ze) gespeeld! Een OOI is ook een ‘vijver’ (vgl. de Ooi bij Nijmegen), want je moet de interferentie ‘in de gaten houden’, wanneer ‘het gat door de gaten gaat’ (disulfur decafluoride). Vijver helixt volgens Becanus’ vierde rijtje van de W uit WIEL (i.c. driewieler: zie fermi – gammaflitsen). Niemand weet dat ik REPELSTEELTJE heet! Hij kon uit stro goud SPINNEN, maar mannen denken nu eenmaal dat vrouwen (i.c. de heksen (i.c. HEXA’S: 6 dots) onzin verkopen (dts. ‘spinnen‘). Dus: veel succes ermee! En denk zeker niet aan al die mensen die in Afrika verhongeren en elders KREPEREN, alleen omdat laaghoofden > leeghoofden > LEGERHOOFDEN elkaar de hand boven het hoofd houden (want klinkers helixen alfabetisch!).

  Ans Schapendonk (06.08.2016)

 • M. Prins

  | Beantwoorden

  “Ik heb nul verstand van de natuurwetenschappen…”

  No shit…

  “… maar kom desondanks niet alleen tot dezelfde, maar blijkbaar betere conclusies dan deze “wetenschappers”…”

  Natuurlijk, alle wetenschappers zijn sukkels, maar Schapendonk die helemaal niets weet, weet het desondanks toch allemaal veel beter dan deze losers. Wat moeten we toch met die wetenschap, als we het Orakel van Schapendonk al hebben.

  Schapendonk heeft geen bord, maar tien meter gewapend beton voor de kop.

 • Ans Schapendonk

  | Beantwoorden

  Precies en met die tien meter gewapend beton legt Schapendonk de wetenschap PLAT (i.c. “wie eine Niederländisch-Lektorin die Wissenschaft FLACH LEGT”), want ALLES wat die wetenschappers sinds kort menen ‘zelf’ te hebben ‘ontdekt’, ontlenen ze aan mijn teksten over Becanus’ universele KLANKHELIX, die hij ontleende aan de Orfische Theologie van de BAKERVROUWEN, want hun ‘bakerMAT’ verwijst naar de mijter. Kijk op:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Solothurner_Madonna
  naar de ‘bisschop’, die geen bisschop is (dts. ‘beim Schopf packen’), maar Maria’s KRAAMVROUW. Zij draagt de dubbele MIJTER. Maar let op haar linker KLAUW (clou, pointe) en let vooral op het ‘gezicht’ (niet van een ‘bedelaar‘ maar van supernova Bethelgeuze, want astro-LOGIE > LOGISTIEKE FUNCTIE) ter hoogte van haar ‘schoot’ (de ‘vrucht’ van uw schoot’ resp. Jezus is GEKLOOND). Let op het handenloze kindje JEZUS (i.c. ‘Je Zus‘) wiens naam naar JANUS verwijst, want N (stikstof > nitraat) KIEPT in Z (Caro’s zuur, ‘zuur stof’ alias ‘mierzoet’ > onze lieve ‘zoete’ vrouwe > ‘zootje’ (TAN > (t)WAN-ORDE = ONE-ORDE vs. TIEN ORDERS alias 2 tafels van 5). Het ging in ‘kerken’ (bevallingshuizen) nooit om mannelijke ‘pries-ters’, maar om vrouwelijke ‘prie-STERS’, die het ‘priesje zout’ alias de werking van de zoutkristallen beter kenden dan de huidige ‘wetenschappers’ die er al EEUWEN niets van BAKKEN, omdat ze de BAK ZEVEN nooit hebben kunnen ontcijferen! Dit schilderij is niet door een ‘Jan Holbein’ geschilderd, net zo min als een ‘Albrecht Dürer’ de drie > vier GRATIEN heeft gemaakt. Hun namen zijn slechts gehelixt, want het ‘merkteken’ is dat van PI > PIETA > JETS alias vrouwelijke ALCHEMISTEN, want ook een ‘MEESTER’ (> Meister Eckhardt) alias MAT > MAST (i.c. ‘mestcel‘) > ‘mee-STER‘ ontleende zijn kennis aan de MAT (vijfhuis, pentagram), dat helixt uit de Godin MAAT > DEMETER > EEN MIETERSE ZAAK > DE ZAK KRIJGT OP ZIJN SODEMIETER! Steek die raad maar in je zak, want de tijd is RIJP voor de WAARHEID (trut > truth), want uit STAR > STORA > (t) TORA > (t)ORAKEL > TUAS GLOS (2e Schrift, de bijbel) naast (ora)KORAN > QUA’RAN > KWADRAAT, KWADRANT vs. WAARDHEID. Na het GODS-LAM en IS-LAM komt de LAMZAK > de LAMP ZAKT. Het is jammer M. Prins, dat je je onmacht vertaalt in agressie i.p.v. een inhoudelijk weerwoord. Hoe groot zal de desillusie zijn, wanneer blijkt dat je ‘collega’s’ moeten toegeven, dat ‘hun’ theorie inderdaad op het vinden van de klankhelix berust. Met de herontdekking van het vierde rijtje van de W kunnen met deze KLANKHELIX de vierde dimensie (i.c. de tijd) zichtbaar maken: (a) het verleden reconstrueren en (b) de toekomst ‘spellen’ vs. VOORSPELLEN.
  Ans Schapendonk (09.08.2016)

 • Flabbergasted

  | Beantwoorden

  Schapendonk, mag ik het adres van je dealer? Dat moet echt heel erg sterk spul zijn….O_o

 • M. Prins

  | Beantwoorden

  “Het is jammer M. Prins, dat je je onmacht vertaalt in agressie i.p.v. een inhoudelijk weerwoord.”

  Dat weerwoord heb ik al meerdere malen gegeven, maar dat wil er bij het Orakel van Schapendonk niet in. Ik wil het wel even samenvatten: de klankhelixtheorie is lariekoek. Dat wisten de tijdgenoten van koekenbakker Goropius al; het Orakel van Schapendonk, Goropius’ enige slaafse volgeling, denkt echter nog steeds middeleeuws.

  “Hoe groot zal de desillusie zijn, wanneer blijkt dat je ‘collega’s’ moeten toegeven, dat ‘hun’ theorie inderdaad op het vinden van de klankhelix berust.”

  Hoe groot zal de desillusie bij het Orakel zijn, als doordringt dat de klankhelixtheorie inderdaad onzin is.

  “… de toekomst ‘spellen’ vs. VOORSPELLEN.”

  Voorspel dan maar eens met de klankhelixtheorie, o groot Orakel, wat er de komende eeuwen ontdekt zal worden. Tenslotte heeft Goropius ook eeuwen van tevoren de relativiteitstheorie voorspeld, nietwaar…

  “Het is jammer M. Prins, dat je je onmacht vertaalt in agressie i.p.v. een inhoudelijk weerwoord.”

  Het is hilarisch Orakel, dat je je onbenul vertaalt in onzin, en het is een zwaktebod je agressie op een ander te projecteren.

 • Babette

  | Beantwoorden

  M Prins, die Schapendonk-reacties zijn niet echt, joh. Is gewoon een practical joke. Lekker laten gaan.

 • M. Prins

  | Beantwoorden

  Ha Babette, was het maar waar. Schapendonk heeft er zelfs boeken over volgeschreven.

  Maar je hebt wel gelijk dat we het hoe dan ook beter kunnen negeren. Het was amusant zo lang het duurde.

 • Gaya

  | Beantwoorden

  Toch sneu dat het deeltje nu weg is…

  • Peter van Nijnatten

   | Beantwoorden

   Het deeltje is niet weg. Het is er nooit geweest!

 • Ans Schapendonk

  | Beantwoorden

  Dat is niet weg Gaya, ‘men’ kan het alleen niet vinden – net zo min als de ’21 cm verboden straling! Feit is dat men met Becanus’ universele klankhelix (Lauthelix, soundhelix) dit deeltje wel kan vinden. Het ndl. BRUID > fr. BRUIT (kabaal > Kaballah > ALKABLA (vroedvrouw) hangt hier mee samen. Jammer is dat mannen de theorie van de hexa’s (6 dots) niet openlijk willen onderzoeken. Mannen gaven aan de ‘Orfische theologie’ de brui, omdat ze er geen hout van snapten. Tja en dan zit je ‘met de gebakken peren’ en verdien je opnieuw een ‘oorvijg’!
  Ans Schapendonk (04.09.2016)

 • Bart Sanderse

  | Beantwoorden

  Nieuwe deeltjes zullen waarschijnlijk niet meer gevonden worden. Als je uitgaat van een standaardmodel met 26 dimensies, oftewel 2 keer dertien dimensies(einstein vergelijkingen laten 2 oplossingen toe!), dan heb je ook dertien elementaire deeltjes. Je hebt 5 echte bosonen, los van elkaar, en twee combinatiebosonen, die de leptonen en de hadronen vormen? Niks nieuws, zulk soort ideeen, het electron bestaat uit 2 strings, waarvan 1 massa geeft aan een electron en de ander de lading. Blijven er 6 elementaire deeltjes over die met die combinatiebosonen combineren! Er waren 11 dimensies al ontdekt, 3 keer tijd en 3 keer afstand, snelheid, energie, en de rest van de SI eenheden, behalve temperatuur en mol. BE condensaat reageert met zowel electron als foton(4 vormen van, stond in krant in 2004), dus daar ligt de ontbrekende sleutel voor de ontbrekende dimensies. 7+6=13, dat kun je op een rekenmachine nalopen, op meerdere manieren, bestudeer de veelvouden van de decimale breuken maar.

Plaats een reactie