Donkere materie blijft in het duister gehuld. Een mogelijke glimp van het mysterieuze goedje blijkt mogelijk toe te schrijven aan de overblijfselen van overleden sterren.

Waar komt die overdosis gammastraling in het midden van de Melkweg toch vandaan? Foto: NASA/T. LINDEN, UNIVERSITY OF CHICAGO/SPL
Waar komt die overdosis gammastraling in het midden van de Melkweg toch vandaan? Foto: Nasa/T. Linden, Univeristy of Chicago/SPL

Al decennialang vermoeden wetenschappers dat er een materie bestaat die geen zichtbaar licht uitstraalt of absorbeert: donkere materie. Er zou in het universum vijf keer zo veel donkere materie zijn als ‘gewone’ materie.

Sinds 2009 is in data van de Fermi-satelliet van de Nasa een onverklaarbare overmaat aan gammastralen te zien, in het midden van de Melkweg. Het leek veroorzaakt te worden door elkaar bevechtende donkere materiedeeltjes die daarbij licht van hoge energie uitstralen.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Sterrenlijk

Twee teams hebben nu onafhankelijk van elkaar geconcludeerd dat de signalen mogelijk vervuild zijn door duizenden tot nog toe onontdekte pulsars, een soort roterend sterrenlijk. Dit is de eerste aanwijzing dat er zo veel pulsars bestaan en betekent mogelijk het einde van de donkerematerieverklaring.

‘Recent onderzoek toont aan dat sommige astrofysische verklaringen voorbarig afgeserveerd zijn’, zegt Christoph Weniger van de Universiteit van Amsterdam. ‘Dit is goed nieuws voor pulsarliefhebbers, maar slecht nieuws voor wie hoopte op een teken van donkere materie.’

Zwaartekracht bestaat niet
LEESTIP Zwaartekracht bestaat niet Vincent Icke, € 14,95 Bestel in onze webshop

Tracy Slatyer van het Massachusetts Institute of Technology is een van de wetenschappers die gewerkt heeft aan de theorie die het signaal verklaart aan de hand van donkere materie. Maar nu geeft ze toe dat dankzij de nieuwe resultaten die verklaring ‘substantieel’ minder plausibel is. ‘Ik geef het nu een kans van 20:1’, zegt ze.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Naar verwachting komt de Fermi-satelliet binnenkort met nieuwe data waarmee wetenschappers hun tests verder kunnen verfijnen. Bereid je voor op nieuwe plotwendingen.

Lees ook: