De Falcon Heavy is op 11 april voor de tweede keer ooit gelanceerd, voor het eerst voor een heuse klant. De kolossale raket van SpaceX kan een gewicht van bijna 64 ton de ruimte in torsen en is daarmee de krachtigste raket in bedrijf. 

Om zijn ongelofelijke kracht te bewijzen, bracht de Falcon Heavy met zijn eerste vlucht in februari 2018 een testvracht – de auto van Elon Musk, ceo van SpaceX – voorbij de baan van Mars, de planetoïdengordel in. De vracht voor de tweede vlucht – de eerste commerciële – was wat prozaïscher: een communicatiesatelliet genaamd Arabsat-6A.

Na de lancering kwamen alle drie de boosters terug op aarde. De twee zijboosters keerden terug naar Cape Canaveral in Florida, waar de lancering plaatsgevonden had. De middelste booster landde op een onbemand schip een stuk uit de kust. Het was de eerste keer dat de kerntrap van een Falcon Heavy een geslaagde landing maakte; in februari landde het een paar meter naast het schip. Over een maand of twee zullen de twee zijboosters, gerepareerd en nagekeken, een volgende vlucht maken.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

De Falcon Heavy van SpaceX is op dit moment de krachtigste raket. Foto: SpaceX
De Falcon Heavy van SpaceX is op dit moment de krachtigste raket. Foto: SpaceX

Goedkoper lanceren

Dit is een grote stap voor SpaceX en Falcon Heavy. Als de boosters opnieuw een vlucht maken, bewijst dat dat ze hergebruikt kunnen worden. Daarmee wordt het aanzienlijk goedkoper om grote satellieten te lanceren. Dit is ook de eerste keer dat zo’n krachtige raket beschikbaar is geweest voor private klanten en niet alleen voor overheden. De enige raket die ooit een zwaardere lading meegenomen heeft, was Saturn V, waarmee NASA astronauten naar de maan heeft gebracht.

De Falcon Heavy is de enige raket waarmee NASA de meest recente, krappe planning kan halen om naar de maan te gaan. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence kondigde in maart aan dat de ruimtevaartorganisatie de opdracht kreeg om voor 2024 mensen op het maanoppervlak te zetten. Volgens NASA-chef Jim Bridenstine zou de enorme SLS-raket van zijn organisatie het ideale transportmiddel zijn om er te komen. Maar de SLS is nog in ontwikkeling en aangezien de Falcon Heavy nu timmert aan een cv van geslaagde vluchten, is dat wellicht een aantrekkelijkere optie.