Het aantal vrouwen dat twee of meer keer een miskraam krijgt is hoger dan verwacht. Er lijkt sprake te zijn van een klinisch ziektebeeld. Slikken van foliumzuur vermindert het risico op een herhaaldelijke miskraam.

Foliumzuur kennen we al van het voorkomen van neuralebuiseffecten, het open ruggetje, en als bescherming tegen aderverkalking. Nu blijkt dat de kans op een miskraam verkleint als aanstaande moeders foliumzuur slikken.

De Nijmeegse gynaecologe in opleiding Willianne Nelen onderzocht in haar promotie-onderzoek het ontstaan van meerdere miskramen. Ze keek daarbij naar de (mogelijke) rol van stoornissen in de homocysteïne-stofwisseling, het stollingssysteem en in het ontgiftingssysteem.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

De gemiddelde kans van een volgende miskraam is 30 procent. Slikt de moeder foliumzuurtabletten dan neemt de kans af tot 11 of 18 procent afhankelijk van respectievelijk de verlaagde foliumconcentraties of verhoogde homocysteïne concentraties in het bloed van de moeder.

Sigarettenrook

Homocysteïne is een omzettingsproduct van methionine, een essentieel aminozuur dat we dagelijks via onze voeding binnenkijgen. Homocysteïne wordt vervolgens omgezet door enzymen en B-vitaminen waaronder foliumzuur. Als door een tekort aan vitaminen en enzymen de omzetting van homocysteïne niet goed plaatsvindt, dan ontstaat er een overmaat van cysteïne in het bloed. Hyperhomocysteïmie, zo vermoedt Nelen, leidt tot een gestoorde vaatontwikkeling in de placenta. Het miskraamweefsel van vrouwen met een teveel aan homocysteïne bevat significant kleinere bloedvaatjes.

Willianne Nelen keek ook nog naar andere risicofactoren voor herhaaldelijke miskramen. Stoornissen in het stollingssysteem van de aanstaande moeder lijken geen rol te spelen bij ontstaan van herhaalde miskramen. Stoornissen in het ontgiftingssysteem daarentegen wel. Nelen vond bij vrouwen met een herhaaldelijke miskraam een andere erfelijke aanleg voor enzymen die in ons lichaam voor ontgifting zorgen dan bij vrouwen in de controlegroep: Vrouwen met verminderde ontgiftingsmogelijkheden moeten erg zorgvuldig omgaan met schadelijke stoffen (bijvoorbeeld sigarettenrook) van buiten af, zo concludeert Willianne Neelen.

Ingrid van Vilsteren