Victoria (AU) – Australische medici concluderen dat tweelingen niet met elkaar vechten in de baarmoeder.


Totnogtoe dachten gynaecologen dat hooguit één op de tien twee-eiige tweelingzwangerschappen eindigt in de geboorte van een tweeling op de helling. Deze veronderstelling is op de helling gezet door dr Stephen Tong en zijn collega's van de Australische Monash universiteit in Nature. Zij concluderen dat het dragen van een twee-eiige tweeling in de eerste paar maanden van de zwangerschap niet leidt tot een vergrote kans op verlies van één van de twee bevruchte eitjes.
Iedere maand, tijdens de eisprong, komt er bij een vrouw een eitje uit de eierstokopslagruimte vrij. Soms springen er twee of meer los. Op de plek waar het ei zich loswrikt, ontstaat een wondje, het zogenaamde gele lichaam. Ieder losgesprongen ei laat zo'n geel blaasje achter. De onderzoekers speurden deze blaasjes met hoogfrequente geluidsgolven op bij zwangere vrouwen. Zo bleek dat van de 504 zwangerschappen tussen de vijf en negen weken er 48 startten met een dubbele eisprong, een tweeling in wording.
De concurrentiestrijd tussen de twee eieren is erg gering: de kans dat een tweede eitje ook bevrucht wordt en zich normaal ontwikkelt, is twintig tot dertig procent. Dit lijkt weinig, maar een 'einzelgänger' die alleen losspringt, heeft dezelfde bevruchting- en ontwikkelingskansen.
De aanwezigheid van een ander embryo hoeft dus geen bedreiging te zijn voor het tweede embryo. Voor het broodnodige voedsel beconcurreren ze elkaar in de baarmoeder; elkaar bevechten, dat doen ze pas na de geboorte.

Hoogfrequente geluidsgolven van twee gele lichamen in een eierstok. De kleuren geven variatie in doorbloeding aan, waarbij geel het meest doorbloed.


Frédérique Melman