Een dinosaurussoort, Edmontosaurus regalis genaamd, ging door het leven met een opvallende, vlezige kam op zijn hoofd. Dat concludeerden paleontologen die de allereerste fossiele dinokam ontdekten.

Een reconstructie van de Edmontosaurus regalis. Bron: Julius Csotonyi & Bell, Fanti, Currie, Arbour, Current Biology
Een reconstructie van de Edmontosaurus regalis.
Bron: Julius Csotonyi & Bell, Fanti, Currie, Arbour, Current Biology

De kam die de Edmontosaurus op zijn hoofd had, lijkt op de kam van een haan. Paleontologen ontdekten het opvallende hoofdornament op een Edmontosaurus-fossiel uit Canada. De vondst was een gelukstreffer. ‘Lichaamsdelen zoals de slurf van een olifant of de kam van een haan fossiliseren vrijwel nooit, omdat ze geen bot bevatten’, zegt de Australische paleontoloog Phil Bell in een persverklaring. ‘Deze vondst is dus net alsof je voor het eerst ontdekt dat olifanten slurven hebben.’

T. Rex met hanenkam

Bell sluit niet uit dat ook andere dinosauriërs een hanenkam hadden. ‘Tot nog toe hadden we geen enkel bewijs dat dinosauriërs zulke structuren van zacht weefsel hadden. We hebben veel schedels van Edmontosauriërs waarop niets van de kam te zien is. Daarom zou het zomaar kunnen dat zulke vlezige structuren ook aanwezig waren bij andere dinosauriërs, zoals de T. Rex of Triceratops’, aldus Bell.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

De paleontologen zijn nog niet zeker wel nut de kam diende. Hanen gebruiken hun kam om vrouwtjes aan te trekken. ‘We kunnen ons voorstellen dat twee mannelijke Edmontosauriërs met hun hoofdornamenten pronkten om te beslissen wie dominant was’, zegt Bell.

De onderzoekers publiceerden hun ontdekking op 12  december in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.