De meteorietinslag de dinosauriërs de das omdeed, zorgde ervoor dat de diversiteit van bossen toenam. Dat publiceren Amerikaanse onderzoekers in het vakblad PLOS Biology.

Een fossiel blad van de plantensoort Vitis stantonii Bron:  Benjamin Blonder
Een fossiel blad van de plantensoort Vitis stantonii
Bron: Benjamin Blonder

De meteorietinslag verwoestte voornamelijk planten die altijd groen blijven, waardoor er meer ruimte ontstond voor bladverliezende soorten. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat zij fossiele bladeren onder de loep namen.

Na de meteorietinslag onderging de aarde drastische klimaatveranderingen. Ongeveer de helft van de plantsoorten ging hieraan ten onder. De langzaam groeiende, groenblijvende planten konden minder goed tegen de klimaatverandering dan hun snel groeiende bladverliezende concurrenten, zo stellen de onderzoekers. ‘Sommige planten hebben de ‘live fast, die young’-strategie, andere gebruiken een ‘slow but steady’-strategie’, zegt onderzoeksleider Benjamin Blonder in een persverklaring. Planten met de tweede strategie, die geen bladeren verliezen, konden de snelle veranderingen moeilijk boven komen. Een groot deel van deze soorten stierf uit, waardoor de bladverliezende planten de dominante rol kregen in bossen die ook vandaag de dag te zien is.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

Fossielen

De wetenschappers bekeken duizenden fossiele bladeren van bedektzadigen (bloemdragende planten). Hun fossielen besloegen een tijdspanne van 2,2 miljoen jaar rondom de meteorietinslag: de laatste 1,4 miljoen jaar van het Krijt en de eerste 0,8 miljoen jaar van het Paleogeen. Hierdoor waren de onderzoekers in staat om de ecologie voor en na de inslag goed in beeld te brengen.

Rampgebied

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden de aarde trof, had een diameter van tien kilometer. Hij maakte een krater die meer dan 150 kilometer breed was. Na de inslag ontstonden er, naast plotse klimaatveranderingen, tsunami’s, bosbranden, vulkaanactiviteit en globale aardbevingen.

Lees ook: