TU Delft legt basis voor elektron-teleportatie

Het lab in DelftNatuurkundigen van de TU Delft hebben twee elektronen in een quantum-verstrengelde toestand gebracht door de deeltjes in diamond te vangen. Het is niet de eerste keer dat wetenschappers deeltjes verstrengelen, maar het nieuwe experiment bewijst nu dat diamant een goede basis vormt voor een quantumnetwerk, en daarmee voor een werkende quantumcomputer.

Verstrengelde deeltjes gedragen zich als één, ook al zijn ze fysiek van elkaar verwijderd. De twee elektronen in het lab in Delft bevonden zich op drie meter van elkaar. De spin, ofwel de ‘draairichting’ van de deeltjes, bleek na het experiment steeds precies tegengesteld – een teken dat de verstrengeling succesvol was.

'Curaçao is op weg naar een groene economie'
LEES OOK

'Curaçao is op weg naar een groene economie'

'Amsterdam en Curaçao zijn allebei op weg naar een groene economie, alleen het tempo verschilt behoorlijk', zegt Juan Carlos Goilo van de Universitei ...

De volgende stap zal quantumteleportatie zijn, zo meldt onderzoeksleider Ronald Hanson in een persverklaring. ‘Het is in theorie mogelijk om de toestand van een deeltje over grote afstand te ‘teleporteren’ naar een ander deeltje, door slim gebruik te maken van de verstrengeling’, aldus Hanson. Het is dan niet de materie, maar de toestand van de deeltjes die teleporteert.

De wetenschappers publiceerden hun resultaten op 24 april in Nature.

Afbeelding: Hanson lab @ TUDelft.

Mensen voelen empathie voor robot

Wall-EWanneer een mens ziet dat een robot slecht wordt behandeld, reageert het brein hetzelfde als wanneer dat een ander mens overkomt. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Duisburg Essen.

Ze lieten proefpersonen naar beelden kijken waarop robots genegenheid, of juist een gewelddadige behandeling ontvingen. Vervolgens keken de proefpersonen naar vergelijkbare beelden waarbij een mens centraal stond, en beelden waarop een levenloos, niet robotachtig object verscheen. Met fMRI-scans gingen de wetenschappers na hoe de hersenen van de proefpersonen reageerden op de verschillende scenario’s. Bij de beelden van de robot en het mens bleek de hersenactiviteit vergelijkbaar, terwijl het levenloze object een neutrale reactie opwekte.

De onderzoekers willen in de toekomst gezelschapsrobots ontwikkelen. Met deze resultaten hopen ze meer inzicht te hebben in de band die kan ontstaan tussen een robot en zijn baasje.

Afbeelding: Wikimedia Commons/Kenny Louie

Mars One aanmelding open

Wie interesse heeft in een enkele reis Mars kan zich vanaf deze week aanmelden voor het Mars One project. Het doel van dat project is om vanaf 2023 mensen te huisvesten op de rode planeet.

Over vijf maanden sluit de inschrijving en start de selectieprocedure. Uiteindelijk zullen enkele tientallen kandidaten een uitgebreide training krijgen die hen moet voorbereiden op de reis. Uit dat selecte gezelschap mag het publiek vervolgens kiezen wie daadwerkelijk de planeet zal bezoeken.

De afgelopen maanden hebben al zo’n tienduizend mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn in de klus. De organisatie van Mars One verwacht dat daarvan duizenden zich daadwerkelijk zullen aanmelden.

Op de site van Mars One stellen de eerste kandidaten zich voor met videoboodschappen. Bekijk hieronder de video-oproep voor aanmeldingen: