HIV virus (stipjes)Baby genezen van HIV

Voor het eerst zijn artsen erin geslaagd een met HIV besmette baby te genezen. De onderzoekers spreken van een ‘functionele genezing’. Dat wil zeggen dat het virus niet volledig uit het lijf is verdwenen. De aanwezigheid van het virus is echter nauwelijks meer te detecteren. De artsen behandelden het kindje binnen dertig uur na de geboorte met antivirale middelen. De gehele behandeling duurde achttien maanden.

Lees meer op hopkinschildrens.org

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Kameelfossiel gevonden in het hoge noorden

Wetenschappers hebben op Arctische Ellesmere-eiland een fossiel gevonden van een reuzenkameel. De vondst bewijst dat het leefgebied het uitgestorven dier tot wel 1200 kilometer noordelijker reikte dan voorheen gedacht. Reuzenkamelen, die 3,5 miljoen jaar geleden leefden, hadden een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 2,7 meter en wogen tot wel 900 kilogram. Het grote dier was de voorouder van de moderne kameel, die vandaag de dag alleen in woestijngebieden voorkomt.

Lees meer op nature.ca

Afbeelding: Julius T. Csotonyi

Vostok basisOnbekende bacteriesoort duikt op in Vostokmeer

Russische wetenschappers hebben een voorheen onbekende bacterie gevonden in het water van het Arctische Vostokmeer. Het grote meer is bevindt zich onder een kilometersdikke ijskap, waar de onderzoekers doorheen boorden om monsters uit het water te halen. Omdat het Vostokmeer al miljoenen jaren is afgesloten van de buitenwereld, waren de onderzoekers benieuwd of er onbekende organismen in voorkwamen. Hun vermoeden werd bevestigd toen ze de tot nog toe onbekende bacteriesoort aantroffen.

Lees meer op phys.org

Afbeelding: A. Ekaikin

Komeet bracht misschien leven op aarde

Volgens Amerikaanse chemici is het leven op aarde mogelijk afkomstig uit de ruimte. In een labexperiment bootsten de onderzoekers een komeet in het heelal na. Ze plaatsen een ijsbal in een vacuümkamer met een temperatuur van -263.15 °C. De ijsbal bevatte onder meer koolstofdioxide, ammoniak en methaan. Vervolgens bombardeerden de chemici de ijsbal met ‘kosmische straling’ door elektronen op de bal af te schieten. Al snel ontlokte de straling reacties waarbij dipeptiden vormden. Dat zijn combinaties van twee amoniozuren die in alle levende organismen voorkomen. Als zulke dipeptiden met een meteoriet op de aarde terecht zijn gekomen, hebben ze wellicht de vorming van meer complexe organische moleculen teweeggebracht.

Lees meer op berkeley.edu

Afbeelding: Nasa