Dankzij Facelock hoef je nooit meer een wachtwoord te onthouden

De nieuwste wachtwoordtechnologie Facelock maakt een eind aan al onze wachtwoordproblemen. Het systeem is gebaseerd op datgene waar mensen ongelofelijk goed in zijn: het herkennen van bekende gezichten.

Facelock in de praktijk. Zoek de bekende. Bron: Rob Jenkins
Facelock in de praktijk. Zoek de bekende.
Bron: Rob Jenkins

Facelock maakt gebruik van het feit dat wij bekenden wél gemakkelijk herkennen, maar de gezichten van vreemden niet. Uit eerder onderzoek bleek dat we vrienden en familie zelfs op foto’s van een slechte kwaliteit of met een vreemde camerahoek herkennen. Het is echter moeilijk om verschillende foto’s van een onbekende aan te wijzen. De kans dat je twee foto’s van dezelfde persoon als verschillende mensen bestempelt, is groot.

De makers van Facelock gebruikten dit feitje om een persoonlijk slot te creëren. Facelock toont de gebruiker een set gezichten, en vraagt hem of haar het bekende gezicht op verschillende foto’s aan te wijzen. Lukt je dat, dan heb je de code gekraakt.

Je eigen Facelock

Om je eigen Facelock in te stellen, kies je een aantal personen wiens gezichten jou goed bekend zijn. Door erg verschillende kandidaten te kiezen – bijvoorbeeld een familielid, je favoriete acteur en een verre vriend – is de kans klein dat een inbreker precies dezelfde gezichten gemakkelijk herkent. Het kraken van een Facelock is daardoor bijna onmogelijk, zo zeggen de bedenkers in een persverklaring.

Jaren later inloggen

Het probleem met de huidige wachtwoorden is het snijvlak tussen gemak en veiligheid. De gemakkelijkste wachtwoorden (‘w8woord’, bijvoorbeeld) zijn goed te onthouden, maar zijn ook gemakkelijk te kraken. Complexe wachtwoorden (zoals ‘D8!&X_vk’) zijn juist moeilijk te achterhalen, maar onmogelijk te onthouden. Facelock omzeilt dit probleem, omdat je niets nieuws hoeft te onthouden. En omdat je bekende gezichten niet meer vergeet, kun je zelfs jaren later je ingestelde Facelock openen.

Nu hun onderzoek erop zit, hopen de makers dat software-ontwerpers een bruikbare app van hun Facelock maken.

Lees ook:

 

Over de auteur

Ans Hekkenberg

Ans is freelance webredacteur bij New Scientist. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde en wetenschapscommunicatie. Ze is fanatiek gamer en stripboekenfanaat. Volg Ans (@GirlForScience) ook op Twitter. Ook is zij te vinden op Google+.2 Reacties

 • anonymous

  | Beantwoorden

  Je naasten hebben dus grote kans er ook in te kunnen…

 • Ans

  | Beantwoorden

  Eigenlijk wel. Daarom raden de onderzoekers aan om een heel diverse set gezichten tot je Facelock toe te voegen. Bijvoorbeeld je oma, je lievelingsacteur, die verre vriend.. zo voorkom je dat iemand precies dezelfde groep bekenden heeft. De kans dat je broer het gezicht van je oma kent is natuurlijk groot – maar hij zal niet zo gemakkelijk je studiegenoot van vier jaar geleden herkennen.

Plaats een reactie