Zwitserse robotdeskundigen hebben een cheeta-robot ontworpen die klein, licht en snel is. Ze hopen de cheeta-bot ooit te gebruiken voor terreinverkenning.

De robot, die lijkt op de mechanische versie van een cheetawelp, beweegt net als een echte kat. Daardoor is de kleine bot sneller en stabieler dan andere robots in zijn categorie. Met een gewicht van minder dan dertig kilogram, kan de robot in een seconde een afstand van bijna zeven keer zijn eigen lichaamslengte afleggen.

Het ontwerp van de poten van de robot is direct afgekeken van echte katten. De robotpoot bestaat uit drie delen, die dezelfde proporties hebben als een echte kattenpoot. Pezen zijn nagemaakt met veertjes, en elke spier is vervangen door een actuator, een kleine motor die energie omzet in beweging.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

De ontwerpers hopen de robot nu verder te perfectioneren, waardoor hij ook moeiteloos over ruw terrein kan sprinten. De eerste stap is al gezet: de cheeta kan zichzelf stabiliseren bij kleine obstakels zoals traptreden en oneffenheden in het terrein.

Uiteindelijk hopen de technici dat hun mechanische cheeta bijvoorbeeld kan helpen bij de verkenning van een onbekend terrein, of bij zoektochten naar vermiste mensen tijdens natuurrampen. Daarom is de robot gemaakt van licht, compact een robuust materiaal.

De onderzoekers publiceerden hun ontwerp op 17 juni in het vaktijdschrift International Journal of Robotics Research.