Cacao helpt ontstekingen voorkomen

Een bestanddeel van cacao, genaamd epicatechine, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol verbeteren. De stof kan daardoor tevens een positief effect hebben op de werking van medicatie voor bijvoorbeeld COPD-patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van toxicoloog Erik Ruijters, verbonden aan het Maastricht UMC+.

Bron: Flickr / EverJean
Bron: Flickr / EverJean

Van nature wordt het lichaam tegen ontstekingen beschermd door lichaamseigen ontstekingsremmers. Een voorbeeld daarvan is cortisol. Bij patienten met COPD, reumatoïde artritis of chronische darmontsteking werkt die ontstekingsremmer niet meer goed door de ophoping van schadelijke zuurstofdeeltjes. Epicatechine, een flavonoïde, kan als antioxidant dienen en zo de schade door zuurstofradicalen beperken.

Dat flavonoïden die ontstekingsremmende werking hebben, is al langer bekend. Ruijters toont nu echter voor het eerst aan dat niet alleen de concentratie zuurstofdeeltjes zakt tot normale waarden, maar dat ook de functie van cortisol wordt hersteld in bepaalde cellen van het immuunsysteem, genaamd monocyten. Het cacaobestanddeel biedt daardoor volgens Ruijters uitkomst voor patiënten met een chronische ontstekingsziekte. Zij krijgen vaak medicatie op basis van cortisol toegediend, maar dat slaat niet altijd aan.

‘In theorie kan een middel op basis van epicatechine, en andere flavonoïden, de werking van die geneesmiddelen ondersteunen. Het is in de toekomst dus niet ondenkbaar dat ontstekingsremmers op basis van cortisol en epicatechine tegelijkertijd worden voorgeschreven’, zegt Ruijters. ‘Het is zelfs mogelijk dat enkel de toediening van flavonoïden zelf al voldoende is om een ontsteking te remmen.’

In de toekomst kan het dus mogelijk zijn een dieet samen te stellen of een supplement te ontwikkelen met bijvoorbeeld het cacao-bestanddeel voor patiënten met ontstekingsziekten. ‘Maar daar is nog meer onderzoek voor nodig. Het is pas een eerste stap in de toepassing van voeding, cacao in dit geval, in het verminderen van ontstekingen’, zegt Ruijters. Hij publiceert zijn bevindingen in het januarinummer van het vaktijdschrift Pharmacological Research.

Over de auteur

Michelle Barendse

Afstuderend journalist en redactielid van New Scientist. Mijn interessegebieden: mens en maatschappij (met name de gezondheid, het brein en psychologische aangelegenheden) ruimte en technologie. Nieuwsgierig en leergierig.4 Reacties

 • Peter Langelaar

  | Beantwoorden

  Beste Michelle , Mooi artikel !

  Maar wist je dat de chocola die je koopt zo weinig flavonoids bevat dat je bijvoorbeeld 16 kg melk chocoloa moet eten om 800mg flavonoids binnen te krijgen en 1.6 kilo goede donkere chocola ? De flavonoid content hangt helemaal af van het type cacao boon wat wordt gebruikt dit scheelt al 50% van de flavonoids.Wat ook niet onbelangrijk is, of de cacao bonen als ze na de pluk uit de pods worden gehaald worden gefermenteerd of juist niet . Worden ze gefermenteerd dan verlies je ook nog eens een 90% van deze flavonoids en als ze daarna de bonen branden verlies je nog meer van deze waardevolle flavonoids die oa in rode wijn zitten.

  Dus het rennen naar de winkel om daar de donkerste chocola te kopen met de hoogste % cacao heeft geen zin mede omdat als de juiste manier van verwerken niet goed word uitgevoerd kun je wel 90% chocola hebben maar nauwelijks de goede flavonoids.
  Daarom is het % cacao eigenlijk een misleiding van de chocolade industrie die zegt de hoger het percentage de hoger de flavonoids ,maar deze vlieger gaat niet op .

  Dit geld ook voor rauwe chocola want al deze fabrikanten werken met een commercieële cacao die gewoon gefermenteerd is.

  Zelf gebruik ik een cacao die per 10 gram meer dan >800mg flavonoids bevat en deze is ook gegarandeerd en staat geprint op de verpakking .

  Wil je daar meer over weten kun je me bereiken op facebook op xocolatlvita of xocohealthnl.

  Wens je een hele fijne dag

  Vrg Peter Langelaar
  Instagram : @Mrchocobean

 • Michelle

  | Beantwoorden

  Beste Peter,

  Dit is zeer zeker interessant. Ik was er zelf ook al van uitgegaan dat het percentage van deze specifieke flavonoïde heel klein zal zijn en dat je wanneer je een reep chocolade in de winkel koopt, je niet beter zal worden. Dus nogmaals voor de lezers: je volstoppen met chocola heeft helaas geen zin. Onderaan in het artikel waar het over mogelijke toekomstplannen voor diëten en supplementen gaat, gaat het dan ook om concentraties epicatechine (dus niet de verhoudingen zoals het over het algemeen in cacao voorkomt). Overigens wel een leuk weetje dat het flavonoïdenpercentage in cacaobonen door het fermenteren en branden daalt.

 • Peter Langelaar

  | Beantwoorden

  momenteel is er een chocola die per 10 gram >800mg flavonoids bevat deze is gemaakt van wilde ongefermenteerde criollo bonen op maximaal 31 graden celcius .

  vrg Peter

 • Gloria

  | Beantwoorden

  Mooi artikel. Vraag: Is rauwe cacaobonen hetzelfde als ongefermenteerde of ongebrande cacaobonen? Heb een potje hele cacaobonen, er staat alleen rauwe cacaobonen op. en 100% biologisch. Bij voorbaat dank.

Plaats een reactie