Kankeronderzoeker en NRC-columnist Piet Borst krijgt een eredoctoraat aan de Universiteit Leiden.

Piet Borst – hoogleraar klinische biologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam bij het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis – ontvangt een eredoctoraat aan de Universiteit Leiden.

Borst ontvangt het doctoraat voor zijn bijzondere en veelzijdige verdiensten op het gebied van biochemie en moleculaire chemie. Hij deed onder andere baanbrekend onderzoek aan celorganellen zoals mitochondriën, deed uitgebreide studies aan slaapziekteverwekkers en bekeek de geneesmiddelenresistentie van kankercellen.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

“Bovendien is Borst is veelzijdig en inspirerend leermeester. Meer dan dertig van zijn leerlingen zijn inmiddels zelf hoogleraar”, luidt een deel van de motivatie van de Leidse universiteit.

Pseudowetenschap

Bij een breder publiek is Borst waarschijnlijk vooral bekend van zijn columns in NRC Handelsblad. Hierin stelt hij met name pseudowetenschap aan de kaak: “Als homeopaten werkzaamheid claimen van geneesmiddelen die zo ver verdund zijn dat er geen enkele geneesmiddelmolecuul meer over is, dan vind ik het onderzoek van die claim zonde van de tijd.”

Sonja Jacobs