Lelystad (NL) – Je gereedschap afdekken en hopen dat het beter werkt. Met het verduisteren van een eg boekte het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) een flinke vooruitgang in de onkruidpreventie.


Het PPO zoekt naar preventieve maatregelen om zo min mogelijk onkruid tussen gewassen te krijgen. Voor het zaaien woelt de boer de grond met een eg licht om. Hierbij ontvangen veel onkruidzaden in de bovenste bodemlaag kortere of langere tijd licht en gaan daardoor kiemen. Uit eerder Duits en Frans onderzoek bleek dat ’s nachts eggen minder onkruid veroorzaakte, maar het licht van de maan en de lampen van de trekker waren genoeg om toch nog veel onkruidzaden te doen ontkiemen. Het PPO ging logischerwijs op zoek naar een totale verduistering tijdens het eggen.
De onderzoekers dekten de eg of schoffelbalk die achter de trekker hangt af met zwart plastic en een kleed. Bij de proefverbouwing van ijsbergsla met een verduisterde eg beperkte dat het onkruid met zestig procent. Er is een sterke behoefte aan dit soort vormen van preventief onkruidbeleid door de veranderingen in de bestrijdingsmiddelenwet. De afgelopen jaren probeerde de overheid het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen te reduceren en drong aan op preventieve maatregelen. Dit leverde veel boeren een forse kostenpost op. Deze goedkope aanpassing van het landbouwmateriaal kan een welkome aanvulling zijn op het arsenaal.

Irene Husmann