Immunologen wijzen een ‘onschuldige’ bodembacterie aan als de veroorzaker van de gekkekoeienziekte en multipele sclerose. De medische wereld is verdeeld.

Britse onderzoekers publiceerden recent een nieuwe visie op het ontstaan van BSE en de menselijke variant hiervan – Creutzfeldt-Jacob. Ze denken dat een algemeen voorkomende bodembacterie de boosdoener is en niet het veelbesproken prioneiwit.

Onderzoeker Alan Ebringer toonde aan dat BSE-koeien abnormaal veel antilichamen hebben tegen de bodembacterie Acinetobacter. De buitenkant van deze bacterie lijkt sterk op die van zenuwcellen in koeien en mensen. Daarom veronderstelt Ebringer dat na een infectie met de bacterie de gevormde antilichamen per abuis ook zenuwweefsel aanvallen. Het resultaat is BSE, als hersenweefsel het doel van de aanval is, of MS wanneer het perifere zenuwstelsel aangetast wordt. Ebringer merkte namelijk op dat ook MS-patiënten opmerkelijk veel antilichamen tegen Acinetobacter hebben.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Het verband tussen de ziekten en antilichamen is een feit, maar dat wil nog niet zeggen dat de bacterie daadwerkelijk de boosdoener is, waarschuwt een aantal medici. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen. Waarom veroorzaakt de bacterie bij MS andere schade dan bij BSE? En hoe kan het dat proefdieren die geen antilichamen kunnen maken toch BSE krijgen? Vooralsnog zijn Ebringers ideëen slechts een interessante, nieuwe visie op het probleem.

Mirjam Leunissen