Een combinatie van twee enzymen functioneert als een middel tegen de effecten van alcohol. De enzymen verminderen bedwelming door alcohol, en kunnen een kater voorkomen.

WijglasDankzij een pil kan alcohol sneller uit het lichaam verdwijnen. Dat melden Amerikaanse moleculair-biologen in een rapport dat op 17 februari verscheen in Nature Nanotechnology.

De ‘wonderpil’ bestaat uit eiwitten, enzymen, die een chemische reactie in werking brengen. De onderzoekers knutselde een stel enzymen in elkaar die de werking van de lever imiteren. Een van de gebruikte enzymen is een alcoholoxidase, dat een reactie op gang brengt waarbij alcohol wordt afgebroken. Bij zo’n reactie ontstaat het giftige waterstofperoxide. De wetenschappers voegden daarom het enzym katalase toe, dat het waterstofperoxide afbreekt tot water en zuurstof.

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger
LEES OOK

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger

Ierse en Nederlandse onderzoekers laten zien: het is nooit te laat om met sporten te beginnen.

De biologen plaatsten de enzymen in een minuscule capsule met een grootte van slechts een tiende van een nanometer. De capsule beschermt de enzymen op weg naar een alcoholmolecuul.

Vooralsnog is de pil alleen getest op muizen. Proefdieren die alcohol hadden gedronken en vervolgens de pil namen, bleken de alcohol in hun lijf inderdaad sneller te verwerken. Het alcoholpercentage in hun bloed was na 45 minuten 15,8 procent lager dan dat van de controlegroep. Na anderhalf uur liep dat percentage op tot 26,1 procent, en na drie uur zelfs op 36,8 procent.

De pil bleek daarnaast succesvol als preventief middel tegen alcoholbedwelming. Door de pil toe te dienen voordat de dieren alcohol nuttigden, bleven de alcoholpercentages in het bloed constant lager dan bij de controlemuizen.

Of de pil een vergelijkbaar succes boekt bij mensen, is nog onbekend. De onderzoekers zijn hoopvol – in de persverklaring stellen ze dat het middel dronkenschap kan verminderen, of indien gewenst snel verhelpen. Het zou dus ook een eind kunnen maken aan pijnlijke katers na feestelijke avonden. Welke vervolgonderzoeken nodig zijn om een katerpil voor mensen te verwezenlijken, is vooralsnog niet besproken.

Afbeelding: Wikimedia Commons