Een op afstand bestuurbare mot – dat is het ultieme doel van onderzoekers van de North Carolina State University. Daartoe proberen ze de spieren van motten elektronisch aan te sturen.

Een vliegende mot stuurt elektrische signalen naar zijn spieren. De onderzoekers brachten deze signalen in beeld en kunnen ze zelfs imiteren. Bron: Alper Bozkut
Een vliegende mot stuurt elektrische signalen naar zijn spieren. De onderzoekers brachten deze signalen in beeld en kunnen ze zelfs imiteren.
Bron: Alper Bozkut

In recent onderzoek vonden de onderzoekers een nieuwe manier om elektroden aan een mot te bevestigen. Ze plaatsen de elektroden terwijl de beestjes zich verpoppen. De toekomstige mot is op dat moment nog een rupsje dat zich in een cocon bevindt. De wetenschappers koppelden de elektroden aan de ontwikkelende spiergroepen die de mottenvleugels aan zullen sturen.

Nadat de mot verpopt is, konden de onderzoekers precies zien met welke elektrische signalen de mot zijn vliegspieren bestuurt. Ze bestudeerden de signalen terwijl de mot zich in een platform bevond dat dankzij elektromagneten gemakkelijk meedraait met de bewegingen van het diertje. De onderzoekers hebben nog geen vrij-vliegende motten bestudeerd.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Mot sturen

De wetenschappers kunnen ook zelf elektrische signalen naar de spiergroepen sturen. Zo kunnen ze het fladderen van de mot dus van een afstand besturen. De onderzoekers willen in de toekomst dergelijke cyborg-motten inzetten tijdens reddingsmissies. “We kunnen sensoren aan de mot vastmaken om zo een bewegelijk netwerk van luchtsensoren te maken”, zegt  computertechnicus Alper Bozkurt in een persverklaring. De bestuurbare motten kunnen dan de gevaren in het gebied in kaart brengen.

Lees ook: