Britse onderzoekers hebben oeroud mos weer tot leven gewekt. Het plantje heeft zo’n 1.500 jaar doorgebracht in een Antarctisch ijslaag.

De onderzoekers boorden diep in de bodem om het bevroren mos te vinden. Bron: P. Boelen
De onderzoekers boorden diep in de bodem om het bevroren mos te vinden.
Bron: P. Boelen

Bij voldoende licht en een aangename temperatuur begon het mos na een aantal weken weer te groeien. Er ontstonden zelfs sporen waaruit nieuwe mosplantjes kunnen ontstaan. Dat is niet slecht voor het stokoude organisme: de verzamelde plantjes hadden gemiddeld namelijk een leeftijd van zo’n 1.530 jaar.

Complex mos

Nog nooit eerder hebben onderzoekers een plantje zo lang zien overleven. Tot nog toe stond het overlevingsrecord voor bevroren mos op twintig jaar. Wetenschappers hadden langere tijdspannen niet eerder beproefd, omdat zij aannamen dat alleen eencellige eeuwenlange vrieskou konden doorstaan. Het mos bewijst nu dat dit ook geldt voor andere, meer complexe levensvormen.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

De stokoude plant vertelt de wetenschappers wat over de overlevingskans van oeroude organismen op aarde. Daarnaast biedt de vondst informatie over het klimaat in Antarctica in de afgelopen vijftien eeuwen. Mos is een van de meest voorkomende, dominante planten op het koude continent.

Lees ook: