Bacteriën kunnen veel langer in lenzenvloeistof overleven dan wetenschappers voorheen dachten. Die vondst presenteren microbiologen tijdens een jaarlijkse conferentie in Liverpool.

Het reinigen van contactlenzen met lenzenvloeistof voorkomt ontstekingen.  Wikimedia Commons/Etan J. Tal
Het reinigen van contactlenzen hoort ontstekingen te voorkomen.
Wikimedia Commons/Etan J. Tal

De bacterie die hoornvliesontsteking veroorzaakt, Pseudomonas aeruginosa, blijkt meer weerstand te hebben tegen reinigende lenzenvloeistof dan men tot nog toe dacht. Microbiologen keken naar tien verschillende stammen van deze bacterie. Ze plaatsten de stammen in veelgebruikte lenzenvloeistoffen en onderzochten vervolgens hun levensduur.

Leven in lenzenvloeistof

Negen bacteriestammen waren afkomstig van patiënten die zich met hoornvliesontsteking bij het ziekenhuis hadden gemeld. Een stam is de ‘standaard’-bacteriestam waar lenzenvloeistoffabrikanten hun product mee testen.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Het merendeel van de bacteriestammen, waaronder ook de standaardstam, was na tien minuten in de lenzenvloeistof volledig vernietigd. Een stam die afkomstig was van een ziekenhuispatiënt bleek echter veel hardnekkiger. Het duurde meer dan vier uur voordat ook deze bacterie het loodje legde.

Zichtverlies

De onderzoekers willen dat lenzenvloeistoffabrikanten ook hardnekkige bacteriestammen gebruiken bij hun reinigingstests. De bacterie Pseudomonas aeruginosa kan namelijk grote problemen veroorzaken, en kan zelfs lijden tot zichtverlies.

Lees ook: