Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat bacteriën via kleine moleculen met elkaar communiceren. Dankzij die communicatie zijn de bacteriële cellen beter bestand tegen antibiotica.

Ook E. coli-bacteriën raakten bestand tegen antibiotica door de moleculaire signalen.
Ook E. coli-bacteriën raakten bestand tegen antibiotica door de moleculaire signalen.

Bacteriën communiceren met elkaar om antibiotica te weerstaan. Bacteriële cellen die reeds ongevoelig zijn voor antibiotica maken kleine moleculen aan. Die delen ze vervolgens met soortgenoten die nog niet bestand zijn tegen de behandeling. Daardoor raken ook deze cellen sneller ongevoelig voor de effecten van antibiotica.

De onderzochte bacterie is Burkholderia cenocepacia, een bacterie die vooral slachtoffers maakt onder patiënten met taaislijmziekte of ziektes waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert. De kleine moleculen die de Burkholderia cenocepacia-cellen maken zijn afkomstig van aminozuren.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

De moleculen blijken ook andere bacteriesoorten sneller resistent te maken. Ook E. coli en Pseudomonas aeruginosa, de bacterie die veelal brandwonden infecteert, raken door de signaalmoleculen ongevoelig voor antibiotica. ‘We moeten deze kleine moleculen dus zien als een universele taal die door de meeste bacteriën wordt begrepen’, meldt onderzoeksleider Omar El-Halfawy in een persverklaring.

Burkholderia produceert daarnaast kleine eiwitten die aan de antibiotische stoffen binden, en zo de behandeling dwarsbomen. ‘Deze vondst kan leiden tot nieuwe medicijnen die de effecten van de moleculen tegengaan’, meldt microbioloog Miguel Valvano.