Heb je of ken je een baby? Let dan eens goed op hoe het kindje lacht. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden lachen baby’s namelijk als chimpansees.

Baby’s lachen terwijl ze in- en uitademen. Dat is anders dan een lach van een volwassen mens, die vrijwel volledig tijdens het uitademen gebeurt. Baby’s delen hun lachtechniek daarentegen wel met primaten zoals de chimpansee. Die opvallende vondst deelde psycholoog Disa Sauter van de Universiteit van Amsterdam op 7 november tijdens een wetenschappelijke conferentie in Canada.

De onderzoekers baseren hun conclusie op audiofragmenten uit online video’s van spelende baby’s. Een groep psychologiestudenten bestudeerde de geluiden van 44 kinderen tussen de 3 en 18 maanden oud. Ze legden vast welk deel van een lach tijdens het inademen en welk deel tijdens het uitademen gebeurde. Uit die analyse bleek dat jonge baby’s lachen tijdens in- en uitademen. Naarmate de kinderen ouder worden, verschuift de lach naar de uitademing.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Baby’s lachen terwijl ze in- en uitademen. Ze delen deze opvallende lachtechniek met primaten zoals de chimpansee.

Geleidelijk

Het onderzoek geeft inzicht in hoe onze lachmethoden veranderen tijdens de ontwikkeling. ‘Onze resultaten laten zien dat deze verandering geleidelijk gebeurt. Het is geen plotse omslag’, zegt Disa Sauter in een persverklaring. Mogelijk gaat de verandering gepaard met het ontwikkeling van taalvaardigheid.

De onderzoekers zijn benieuwd of ze de conclusies ook om kunnen draaien: zou een afwijking in de ontwikkeling van de lach van een baby kunnen wijzen op een achterblijvende ontwikkeling in het algemeen? Sauter: ‘Als we weten hoe normaal ontwikkelende baby’s klinken, kunnen we ook kinderen onderzoeken waarbij een ontwikkelingsstoornis op de loer licht. We zijn benieuwd of we vroege signalen kunnen vinden dat hun ontwikkeling van non-verbale vocalisaties atypisch verloopt.’

Ik zoogdier
LEESTIP. Ik, zoogdier staat vol fun facts over wat de mens en andere zoogdieren verbindt. Bestel in onze webshop.

Kanttekening

Er zijn wel wat kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen. Zo is het werk nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en zijn de studenten die de audioclips beluisterden geen experts op dit gebied. Maar een professionele analyse komt eraan. ‘Momenteel vergelijken we deze resultaten met het oordeel van fonetici’, aldus Sauter.

Audiofragment: een lachende baby (of een chimpansee?)