Leicester (UK) – Een onopgemerkte asteroïde ter grootte van een voetbalveld sloeg vrijdag 14 juni bijna in op Aarde.

Een asteroïde kwam vorige week vrijdag wel erg dicht langs de Aarde. Het rotsblok werd echter pas drie dagen later door wetenschappers van het Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR) project in Socorro, New Mexico opgemerkt. Het projectiel had de grootte van een voetbalveld en miste onze planeet op zo’n 120.000 km, éénderde van de afstand van de Aarde tot de Maan. De asteroïde, 2002MN gedoopt, had volgens het Near Earth Objects (NEO) Center in het Britse Leicester een snelheid van tien kilometer per seconde.

Een inslag van 2002MN zou te vergelijken zijn met de meteorietexplosie vlak boven de grond in Siberië in 1908. Hierbij werd ruim tweeduizend vierkante kilometer bos weggevaagd. De 2002MN is slechts een lichtgewicht vergeleken bij andere asteroïden tussen Mars en Venus (Near Earth Astroids, NEAs). De doorsnede van de grootste NEA is bijna anderhalve kilometer.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Sabrine Caspers