Naar schatting is de narcose bij een op de honderd patiënten niet diep genoeg. Soms wordt de patiënt zelfs te vroeg wakker. Duitse neurochirurgen ontdekten dat ze dit wellicht tijdig kunnen detecteren.

De chirurgen in Halle, zo bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung, checkten met een zo geheten elektromyogram de spieractiviteit in het hals- en keelgebied van de patiënt. Met die meting gaan ze tijdens de operatie de activiteit van enkele lagere hersenzenuwen na.

De anesthesist volgt de narcose van de patiënt aan de hand van de polsslag, de bloeddruk en andere elektroden. Desondanks wordt menig anesthesist wel eens verrast door een patiënt die wakker wordt. Wat de artsen per toeval zagen was dat bij drie operaties het elektromyogram spieractiviteit in het hals- en keelgebied aangaf voordat de patiënt ontwaakte uit zijn narcose. Vermoedelijk duidt dat op activiteit in de hersenstam voorafgaand aan het ontwaken. Ze zijn dat nagegaan bij een aantal patiënten, en daarbij bleek dat het elektromyogram de anesthesist gemiddeld vier minuten eerder waarschuwt dat een patiënt dreigt te ontwaken. Verder onderzoek moet uitwijzen of het elektromyogram een belangrijk standaard hulpmiddel voor anesthesisten kan worden.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

De artsen zien vooral grote voordelen bij operaties aan hersenen, schildklier of wervelkolom, waarbij spieren niet worden uitgeschakeld omdat ze dan informatie geven over het wel en wee van zenuwen. Dan voorkomt een tijdige waarschuwing dat door bewegingen van een ontwakende patiënt de opererende chirurgen weefselbeschadigingen veroorzaken.