Met de leus ‘Voorkom hooikoorts jaarrond, trek Ambrosia uit de grond’ moedigt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) bedrijven en particulieren aan om de overlast veroorzakende plant te bestrijden.


De van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige planten alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) en driedelige ambrosia (Ambrosia trifida) komen steeds vaker voor in Nederland, met name in stedelijke gebieden. Vanwege hun late bloeiperiode (eind augustus tot oktober) en omdat de pollen zeer sterke reacties van de luchtwegen kunnen oproepen, verlengen deze exoten de duur van het hooikoortsseizoen.

Wieddrift
alsemambrosia, bijvoet en boerenwormkruidDe eerste weken van augustus zijn ideaal om de gehele natie de invasie van de ambrosia te laten bestrijden. De planten zijn groot genoeg om op te vallen, de pollen komen nog niet vrij en het is prima weer voor wat tuinieren. Op de website ambrosiavrij.nu vermeldt de nNWA de nodige gegevens en foto’s van de vogelvrije plant. Wie zijn bijdrage wil leveren aan de bestrijding van de ambrosia moet erop letten dat twee onschuldige inheemse planten, bijvoet en boerenwormkruid, geen slachtoffer worden van de wieddrift.
Wie ambrosia vindt, kan dat ook melden bij natuurkalender.nl, overigens na registratie als waarnemer. Daar is nog meer informatie over ambrosia voorhanden.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Erick Vermeulen