26 februari t/m 1 maart 2018

Breng samen met New Scientist een bezoek aan het internationaal vermaarde natuurkundelaboratorium Cern, dé heilige plek van de natuurkunde nabij Genève.

De CMS-detector, 100 meter onder de grond. Precies zoals u ‘m tijdens deze unieke lezersreis zult zien.

Honderd meter onder de grond bevindt zich daar de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid.

Als deelnemer aan de reis kunt u 100 meter onder de grond de indrukwekkende, gigantische detectoren ATLAS en CMS bezoeken (onder voorbehoud van werkzaamheden) die nauwkeurig de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen. Bovendien krijgt u als bezoeker lezingen van de beste deeltjesfysici van Nederland en België, goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners.

Verwelkomd door New Scientist

Op Schiphol wordt u namens New Scientist verwelkomd door George van Hal en Jim Jansen. Van Hal (senior redacteur bij New Scientist en auteur van verschillende populairwetenschappelijke boeken) en Jansen (hoofdredacteur van New Scientist) waren beiden al tweemaal eerder op Cern. ‘De overweldigende experimenten ATLAS en CMS van dichtbij zien, was een waanzinnig mooie ervaring’, zegt Van Hal. ‘Je staat oog in oog met levende wetenschapsgeschiedenis en dat vergeet je nooit meer.’

Jansen vult aan: ‘Je wandelt niet alleen langs de meest tot de verbeelding sprekende wetenschappelijke detectoren; deelnemers kunnen ook van gedachten wisselen met de allerbeste onderzoekers ter wereld. De twee Cern-reizen zie ik als een absoluut hoogtepunt in mijn tijd als hoofdredacteur van New Scientist.’ Van Hal en Jansen zullen samen met een logistiek reisleider van reisbureau Labrys de reis in goede banen leiden.

Speciale gast: Vincent Icke

Deze reis kent bovendien een zeer speciale gast. Gedurende de gehele reis zal de bekende sterrenkundige Vincent Icke, van wie onlangs het boek Reisbureau Einstein verscheen, aanwezig zijn. Icke verzorgt een lezing voor de deelnemers, beantwoordt desgewenst uw vragen en bezoekt samen met ons alle experimenten.

Rondleidingen door topfysici

Op deze reis zijn deeltjesfysici aanwezig die onze bezoeken begeleiden aan de twee grootste experimenten verbonden met de LHC: de ATLAS-detector, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, en de CMS-detector, waaraan Belgische onderzoekers meewerken. Met deze twee detectoren werd in 2012 het higgsdeeltje gevonden. Deze detectoren kun je normaal niet bezoeken, omdat ze gesloten zijn wanneer de LHC draait. Dat maakt deze reis een unieke, once-in-a-lifetime kans.

We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma, waaraan op dit moment de laatste hand wordt gelegd.

Maandag 26 februari

Vlucht naar Geneve (vanaf Amsterdam met KLM) en inchecken bij goed hotel. Middag- en avondprogramma wordt later bekend.

Dinsdag 27 februari

Bezoek aan het CMS-experiment. We maken kennis met deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt, hoofd van het CMS-experiment en deeltjesfysica Freya Blekman, onderzoekster bij het CMS-experiment en verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman zal een introducerend college geven. We gaan de controlekamer in en dalen af naar beneden. Dit gebeurt onder begeleiding van beide wetenschappers. ’s Avonds schuiven zij bovendien met ons aan voor het diner.

Woensdag 28 februari

De woensdag staat in het teken van de Atlas-detector. Met fysicus Gerjan Bobbink brengen we een exclusief bezoek aan de ondergrondse detector en aan de ATLAS-controlekamer.

Vervolgens worden we verwelkomd door deeltjesfyisicus en New Scientist-blogger Tristan Du Pree, onderzoeker aan het Nederlandse fysica-instituut Nikhef. Hij neemt ons mee naar de Alpha Magnetic Spectrometer, het experiment dat bij Cern jacht maakt op de mysterieuze donkere materie, een van de grootste raadsels van de kosmos. Daarna volgt een bezoek aan de synchrocyclotron, de eerste deeltjesversneller op Cern (en tegenwoordig een spectaculair museumstuk) en de controlekamer van de gehele Large Hadron Collider (het exacte programma is nog onder voorbehoud en maken we korter van tevoren definitief).

Hoogtepunten:

  • Aanwezigheid en lezing van de bekende sterrenkundige Vincent Icke
  • Exclusieve rondleidingen door, en lezingen van toponderzoekers Jorgen D’Hondt, Freya Blekman, Gerjan Bobbink en Tristan DuPree.
  • Ondergronds bezoek aan de twee belangrijkste experimenten van de Large Hadron Collider: het ATLAS en CMS-experiment (onder voorbehoud van eventuele werkzaamheden)
  • Bezoek aan donkere materie-experiment AMS, de controlekamer van de LHC en de synchrocyclotron,  de eerste versneller op Cern.
  • Een complete ervaring die je als reguliere Cern-bezoeker niet zult meemaken
  • Begeleiding door New Scientist hoofredacteur Jim Jansen en senior redacteur George van Hal
  • Inclusief vlucht, vervoer, goed hotel met ontbijt, volledig verzorgde diners en lokaal vervoer.

Praktische informatie

Prijs: € 1.975,-. Inclusief vlucht, vervoer, goed hotel met ontbijt, verzorgde diners, lokaal vervoer en volledig inhoudelijk programma vol lezingen en rondleidingen. Toeslag eenpersoonskamer: € 165,-

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen. Kijk voor alle informatie en het boeken van deze reis op hun site.

CERN is een publieke non-profit organisatie en werkt zonder winstoogmerk mee aan de totstandkoming van deze reis. Zie ook http://visit.cern.