Vintage is hip. Van oma’s bloemetjesjurk tot de platenspeler, het kan allemaal weer. Dus waarom zou dat niet gelden voor wetenschap?

Vintage wetenschap: een beeld uit Beyond the Microscope (1922)<br />Bron: General Electric
Vintage wetenschap: een beeld uit Beyond the Microscope (1922)
Bron: General Electric

Het onderstaande filmpje van General Electric stamt uit 1922. De filmmaker neemt je mee naar de wonderlijke wereld beyond the microscope. Een mooie animatie (inclusief nostalgische videoruis) laat de atoomstructuur van moleculen zien.

Een kleine caveat: de inhoud moet je met een korreltje zout nemen. Het is niet echt een wetenschappelijk juist beeld dat in dit filmpje aan de orde komt. Maar dat maakt het filmpje nauwelijks minder charmant.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

A Boy And His Atom

Het filmpje doet me denken aan een video die vorig jaar een grote sensatie was – A Boy And His Atom (hieronder te zien). Deze film is de huidige cutting edge filmtechniek als het om atomen gaat. Het filmpje toont geen animatie, maar de echte koolstofatomen die onder een scanning-tunneling-microscoop liggen. Nanowetenschappers lieten de atomen bewegen en maakte zo ’s werelds kleinste film.

Mooi om even bij stil te staan: in nog geen honderd jaar zijn we gegaan van een geanimeerde film over atomen tot een mind-boggling filmpje gemaakt mét atomen.

Lees ook: