Vannacht zijn tot wel 37 vallende sterren per uur aan de hemel te zien. De beste tijd om die te bekijken is rond vier uur s’ nachts.

meteoroïdenwolk meteor meteoren vallende sterren
Vannacht zijn er meerdere vallende sterren te zien. Bron: Wikimedia Commons

Ieder jaar is rond deze tijd een grote hoeveelheid meteoren (in de volksmond vallende sterren) te zien. Dat komt doordat de aarde in haar baan om de zon door dezelfde meteoroïdenwolk beweegt. Die zogeheten meteoroïdenwolk eta- aquariden dankt zijn naam aan het sterrenbeeld Waterman (Aquarius) waar de vallende sterren, gezien vanaf de aarde, vandaan lijken te komen. In feite is het merendeel van de meteorenzwerm afkomstig van de komeet Halley. De zwerm splitste zich enkele honderden jaren geleden af van die komeet.

Een vallende ster is een meteoroïde die volledig ‘verdampt’ wanneer die de atmosfeer van de aarde betreedt. Het licht wordt veroorzaakt door de hitte die vrijkomt bij een ‘vallende ster’. Die hitte komt niet vrij door wrijving in de atmosfeer maar door de druk. Die druk ontstaat doordat de meteoroïde lucht voor zich samenperst en daardoor zichzelf en de lucht verhit. Die druk kan zo hoog worden door de enorme snelheid van de meteorenzwerm, ongeveer 66 km/s.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Mocht je op een plek wonen met veel lichtvervuiling, of mocht je door het slechte weer niet de bui van vallende sterren kunnen zien, dan is er nog altijd de mogelijkheid om live mee te kijken met de Slooh telescoop.

Kijk hieronder live mee met de Slooh telescoop:

(verbinding maken kan een minuutje duren)

 

Lees verder: