Mental Floss is een YouTube-show waarvandaan kennis-junkies hun wekelijkse portie trivia kunnen scoren. In de bovenstaande video deelt Emily Graslie (bekend van haar eigen kanaal The Brain Scoop) wat feitjes over uitgestorven dieren. Emily zet eenentwintig soorten op een rij, van de eerste levensvormen tot poepetende slakken en megaherten.

Uitgestorven monster

De helicoprion, een zeemonster dat 225 miljoen jaar geleden uitstierf.  Bron: Dmitry Bogdanov
De helicoprion, een zeemonster dat 225 miljoen jaar geleden uitstierf.
Bron: Dmitry Bogdanov

Elk van de beesten heeft zo zijn eigen fascinerende verhaal, maar mijn favoriet is zonder twijfel de helicoprion, een 270 miljoen jaar oud monster dat regelrecht uit een nachtmerrie lijkt te zijn gezwommen. De helicoprion droeg een soort cirkelzaag met zich mee. Dit martelwerktuig stelde paleontologen meer dan een eeuw lang voor een raadsel – ze wisten niet waar de gekke zaag precies in of op het helicoprionlijf had gezeten. Mogelijke opties waren de kaak, de rug of de staartvin. Vorig jaar februari kwam het verlossende woord in een publicatie in Biology Letters: de cirkelzaag maakte deel uit van de onderkaak. En dat maakt de helicoprion tot misschien wel het meest gruwelijk ogende beest dat ooit heeft geleefd.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

De helicoprion is slechts een van de beesten waarvan we misschien blij moeten zijn dat ze zijn uitgestorven. Klik op de bovenstaande video, want Emily Graslie heeft er nog een paar voor je in petto.

Lees ook: