Het filmpje waarin een robot wordt getreiterd is een grote hit op internet, juist omdat het de meest menselijke robot ooit is.

Boston Dynamics probeert hun nieuwe robot Atlas het leven flink zuur te maken. Zo ziet het er tenminste uit op het filmpje dat de laatste dagen een grote hit was op internet. Wanneer de robot een pakketje wil oppakken, wordt dat voor zijn voeten opzij geschoven. Heeft hij het eenmaal te pakken, dan slaat de onderzoeker het uit zijn handen. De robot krijgt een paar flinke zetten en wordt zelfs op de grond geduwd. Het ziet er ontzettend gemeen uit. Dat gevoel wordt versterkt doordat de robot wat onhandig overkomt.

Menselijke trekjes

Maar zo onhandig is robot Atlas toch niet. De klappen vangt hij zonder probleem op en wanneer hij zich heeft herstelt, richt hij zich onmiddellijk weer op zijn taak. Het is de meest menselijke robot ooit. Waarschijnlijk zijn het juist deze menselijke trekjes die zorgen dat de onderzoeker een gewetenloze pestkop lijken.

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen
LEES OOK

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen

In de prijs van de levensmiddelen en de spullen die we kopen, evenals in die van de diensten waarvan we gebruikmaken, zit de schade die ze berokkenen ...

Het is natuurlijk niet het doel de robot werkelijk te plagen. Doordat hij onverwachtse situaties voorgeschoteld krijgt, leert de robot hoe hij daarmee moet omgaan. Bovendien is het filmpje een mooie demonstratie van waar robots nu al toe in staat zijn.

Gevaar

Sommige mensen kijken angstig naar de snelle ontwikkeling van robots. Ze vragen zich af of onze levens, of in ieder geval onze banen, niet in gevaar komen door deze doorontwikkelde machines. Robotwetenschapper David Abbink is niet bang voor robots. Tijdens het Gala van de Wetenschap vertelde hij dat hij geen vrees heeft van robots, maar er vooral de mogelijkheden ziet. Als je het hem vraagt is het met robots goed samenwerken.

Robot Atlas maakte bij veel mensen heel wat los. De reacties op Twitter zijn vol medelijden, angst en bewondering.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: