Robbert Dijkgraaf Essayprijs over wetenschap in tijden van Trump

Ben je student, oud-student of medewerker van een van de instellingen voor hoger onderwijs in Nederland of België? Doe dan mee aan de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2017.

De Robbert Dijkgraaf Essayprijs heeft dit jaar als thema: Wetenschap in Trumpiaans tijdperk

New Scientist, Folia en NRC reiken voor de zesde keer de Robbert Dijkgraaf Essayprijs uit. Hiervoor roepen ze wetenschappers, studenten en alumni van een van de instellingen voor hoger onderwijs in Nederland of België op een essay te schrijven met als thema: Wetenschap in Trumpiaans tijdperk. Wat is de rol van expertise en waarheidsbeleving in een tijd van alternatieve feiten en fake news?

Het winnende essay verschijnt in New Scientist en Folia en wint een prachtige prijs. Essays (600 à 700 woorden) kunnen vóór 31 oktober gemaild worden naar c.r.deboer@uva.nl.

5 Reacties

 • Ron

  | Beantwoorden

  Zoals iedereen al weet, Robbert Dijkgraaf werkt en woont in de VS en zijn werkgever is zo Amerikaans als het maar kan zijn, hij heeft het er goed naar zijn zin en is blij met z’n Trumpiaans salaris. Martijn van Calmthout schreef pas al een artikel in de Volkskrant wat kan meedingen in deze Essayprijs en denkt dat alle Amerikanen in een platte aarde geloven etc..en de mensen in Staphorst geloven natuurlijk alle wetenschap over de aarde die er maar is….echt joh? In bijna elk land wordt geleden aan wetenschapsdeniealisme. Het is wat flauw van Dijkgraaf om mee te werken aan een beeld van Trumpiaans tijdperk……..het zou net zo goed kunnen heten Antonio Tajani tijdperk (voorzitter Europese Unie). Gelukkig hier in Canada snappen we meer over Amerikanen en stoppen ze niet allemaal in een hokje, wat Nederlanders zo graag doen als hobby. Laten we vooral positief zijn op al die prachtige wetenschapsgebieden waar we wereldwijd zo goed samenwerken en geen aandacht schenken aan populistisch achtergrondherrie.

  • Daan

   | Beantwoorden

   Stop dan ook niet alle Nederlanders in een hok.
   Het lijkt mij verder meer een statement omdat hij ook wel de kennis heeft dat er op heel veel landen wereldwijd gekort wordt in wetenschappelijk onderzoek. Ook lijkt het mij dat hij “Wat is de rol van expertise en waarheidsbeleving in een tijd van alternatieve feiten en fake news?” stelt om de mensen bewust te maken dat dit altijd al bestaan heeft.
   Daarom ligt de focus ook vooral op het korten van geld dat naar onderwijs en wetenschap gaat wat ervoor zorgt dat mensen met minder kennis meer moeite hebben om echt nieuws van nep nieuws te onderscheiden. Vandaar dat hij (denk ik) een discussie wil krijgen over de rol van experts en wat zij hebben op de waarheidsbeleving.

   • Ron

    | Beantwoorden

    Inderdaad is het korten van geld dat naar onderwijs en wetenschap een wereldwijd probleem.

 • Jan Bijpost

  | Beantwoorden

  Wetenschappers, altijd op zoek, verlangend om baanbrekende ontdekkingen te doen over het heelal, met grote kennis van natuurwetenschappen en haar processen, hebben geen oog voor de snelheid waarmee ze verder af komen te staan van de wereld en haar bevolking in het algemeen. Zoiets als de vroege sterrenstelsels die zich zo snel verwijderen, dat ze niet meer te vinden zijn, waardoor er een onoverbrugbare kloof in de mensheid, zo die al te definiëren is, ontstaat, dat de snelheid waarmee het leven op aarde zich voordien ontwikkelde via redelijk gelijke evolutie, alles volkomen uit elkaar trekt. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien vrees ik. Toen ik destijds keek naar de serie Star Trek, werd er een planeet ontdekt waar de mensen die daarop leefden vrijwillig gekozen hadden om terug te gaan naar een leven van jagers en verzamelaars, wel met kennis van landbouw en wetenschap, maar dat aan strikte regels verbond om de populatie te beschermen tegen de invloeden die ik hiervoor schetste. Voordien waren ze ook een ruimte reizend volk geweest maar waren tot de conclusie gekomen dat het een doodlopende weg was. Misschien helpt het tekort aan financiële middelen wel een beetje om dit onomkeerbare proces, enigszins af te remmen!

 • Adriaan

  | Beantwoorden

  Het blijft een groot probleem, dat de macht van de wetenschap vaak vergroot wordt door angst.Dat is logisch ,omdat net als bij de bijbel eeuwenlang ,het onbekende misbruikt wordt door de politiek om het volk te dresseren.De politiek wordt nu steeds meer er op gewezen niet alleen naar de wetenschap,maar naar de beleving van de kiezers te luisteren.Vaak is het voor de wetenschap : Meten is weten. Echter dat weten leidt tot zweten,angst! Dus ga je als politicus kiezen voor het voorzorgprincipe om je 4 jaar uit te kunnen zitten.Al dat onbekende maakt dat men aan de basis gewoon rustig verder wil met het leven wat men zich eigen gemaakt heeft en niet zijn oren wil laten hangen naar eventualiteiten.

Plaats een reactie