Kent u comapatiënt Rom Houben nog?

In november haalde Houben het journaal, omdat hij eindelijk weer kon kletsen met de buitenwereld. Nou ja, kletsen: zijn verzorgster pakte zijn hand, en liet hem woorden intypen op een toetsenbord. Critici – waaronder ikzelf – schreven dat het veel weghad van een klassiek ouijabord, waarbij de bestuurder (de zuster, in dit geval) met kleine, onbewuste bewegingen een pijl over een bord beweegt.

Een tunnel naar een magmakamer kan een onbeperkte bron van energie opleveren
LEES OOK

Een tunnel naar een magmakamer kan een onbeperkte bron van energie opleveren

In IJsland zijn wetenschappers van plan twee boorgaten te boren naar een magmakamer. Lukt ze dit, dan zou dat een historische prestatie zijn.

En jawel hoor.Nader onderzoek van de universiteit van Luik wijst nu uit dat Houben werkelijk niet in staat is om zonder hulp letters of woorden aan te wijzen met zijn incompleet verlamde vinger. Een andere vegetatieve comapatiënt, vergelijkbaar met Houben, kon dat wel.

Altijd leuk om gelijk te hebben, ware het niet dat het verhaal een gruwelijke draai heeft. Uit het vervolgonderzoek blijkt namelijk ook dat Houben wel degelijk bij bewustzijn is, daar in zijn volledig verlamde lichaam. Hij is, zoals men dat noemt, een ‘locked-in-patiënt’, een gevangene in zijn eigen lichaam.

Dus Houben heeft al die tijd lijdzaam moeten toezien hoe men zijn verlamde hand manipuleerde, buiten zijn wil om. Afschuwelijk.