In het boek Rekenen op een bierviltje staan tal van schattingsvragen die je met een klein beetje gevoel voor wiskunde – met her en der een hint van de schrijvers – achter op een bierviltje kunt oplossen. Hier een klein voorproefje. Hoeveel mensen peuteren er ter wereld op een willekeurig moment, zoals nu, in hun neus?

neuspeuteren
Bij deze schattingsvraag is ook de fractie neuspeuterende dreumesen van belang. Foto: Quinn Norton

Voor iemand die eerder zulke schattingspuzzeltjes gemaakt heeft, is het misschien een koud kunstje om tot een goede schatting te komen. Voor de minder ervaren schatters geven Lawrence Weinstein en John A. Adam, de auteurs van het boek, een aantal hints. Die hints geven we hieronder weer. We hebben de tekst wit gemaakt voor het geval je ze niet (allemaal) wilt gebruiken. Je maakt ze zichtbaar door de tekst te selecteren.

Houd in gedachten dat het bij schatten gaat om het maken van een relatief eenvoudige rekensom, waarbij het antwoord goed in de buurt komt van de realiteit. Het is niet nodig de variabelen in de rekensom en het resulterende antwoord in drie cijfers achter de komma te geven (bij wijze van spreken).

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Dit zijn de hints van de auteurs:

  • Er zijn grofweg 7 miljard mensen in de wereld
  • De fractie mensen die in hun neus peuteren, is gelijk aan de fractie tijd die elk van hen gemiddeld aan deze activiteit besteedt
  • Er zitten ruwweg 1500 minuten in een dag

Antwoord

Ook de tekst van het antwoord hebben we wit gemaakt, zodat je hem niet per ongeluk al ziet terwijl je aan het rekenen bent geslagen. Selecteer de tekst hieronder om erachter te komen of je een beetje in de buurt komt van de schatting die de auteurs maakten.

Selecteer vanaf hier –> De fractie van de tijd die jij of ik aan een activiteit besteedt, is gelijk aan de fractie van het aantal personen dat het op een willekeurig ogenblik aan het doen is. We gaan je niet vragen hoe lang jij elke dag in je neus pulkt, maar vragen je te schatten hoe lang je vrienden daarmee bezig zijn. 10 seconden zal wel veel te kort zijn, en 1000 seconden (15 minuten) is vast te veel. We nemen het meetkundig gemiddelde van 100 seconden (dus 2 minuten). Verder nemen we aan dat onze kinderen gelijk hebben als ze zeggen ‘maar mama, iedereen doet het!’

Je moet het maar niet aan je kinderen vertellen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het consumeren van neusslijm het immuunsysteem traint om schadelijke bacteriën en virussen te herkennen. Hoe dan ook, we schatten dat alle 7 miljard mensen gemiddeld 2 minuten per dag in hun neus peuteren (personen die in andermans neus peuteren, verwaarlozen we). Er zitten ongeveer 25 x 60 = 1500 minuten in een dag. Je krijgt dan:

(aantal dat nu neuspeutert)/(7 miljard personen) = (2 minuten)/(1500 minuten)

Dus:

Aantal neuspulkers = (7 miljard) x (2/1500) = 10 miljoen personen! <– tot hier.

bierviltjeNieuwsgierig geworden?

Ga voor meer info over
Rekenen op een bierviltje
(of om hem te bestellen)
naar onze webshop.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.