Het koraal wordt bedreigd, en daardoor de visstand ook. Ik las in de krant dat kunstmatige constructies in zee (zoals boorplatforms) begroeid raken, en dat daar graag vissen vertoeven.

Zou het een optie zijn om koraalachtige constructies in zee te laten zakken als kraamkamer voor vissen? A. F. Muller

Hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop we rouwen kan transformeren
LEES OOK

Hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop we rouwen kan transformeren

Door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kunnen overledenen langer onder de levenden blijven – ­althans, virtueel.

Deze vraag is beantwoord in New Scientist van maart 2015

Kunstkoraal in Curaçao. Bron: Benjamin Mller
Het onderzoek werd uitgevoerd bij een rif in Curaçao. Bron: Benjamin Mller

Jazeker is dat mogelijk. In de Verenigde Staten is er zelfs een speciaal regeringsprogramma voor opgestart: Rigs-to-Reefs. In de Golf van Mexico zijn al zo’n vijfhonderd oude olieboorplatforms ‘verkoraalrift’, door ze onder water af te zagen of te kantelen, op zo’n diepte dat schepen er veilig overheen kunnen varen.

Naast vissen zijn ook vissers en (sommige) natuuractivisten zijn blij met de gratis extra biotoop voor vissen en andere zeedieren, al maken garnalenvissers zich zorgen om hun sleepnetten.

Olieboormaatschappijen zijn ook helemaal voor. Normaal gesproken moeten ze de stalen structuren omhooghalen, naar land varen en daar slopen, wat miljoenen kan kosten. Een kunstmatig rif bespaart dus flink.

Toch wordt het ‘verriffen’ van olieboorplatforms buiten de Golf van Mexico nog nauwelijks toegepast. Greenpeace is tegen, omdat olieproducerende bedrijven er voordeel bij hebben. En Ospar, de organisatie met jurisdictie over de Noordzee (waar ook koraalriffen bestaan) heeft de praktijk zelfs verboden, omdat het zou neerkomen op het dumpen van materieel.