Dus Duitsland vertikt het om nog langer om komkommers uit Nederland te importeren. En Duitsland wil af van zijn kerncentrales.

Er zit eigenlijk maar één ding op: overschakelen op komkommerenergie. Jawel, groene stroom uit komkommers. Ik weet niet hoe het met u zit, maar mij lijkt het een win-winsituatie. Maak van zwaarden ploegscharen, vervang die kerncentrales door komkommergestookte centrales!

Omdat ik nooit te beroerd ben om in vertwijfeling verkerende overheden van gratis advies te voorzien, heb ik mijn plan voor het komkommertijdperk voor de aardigheid toch eens in de grondverf gezet. Want over hoeveel komkommers hebben we het hier eigenlijk?

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten
LEES OOK

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten

Zebramangoesten zijn familie van de stokstaartjes en worden door onderzoekers al jaren als model gebruikt voor samenwerking tussen dieren. Maar deze s ...

Om energie te winnen uit komkommers, zul je ze net als alle natte biomassa moeten vergisten. Dat brengt per ton biomassa zo’n 150 kilowattuur aan energie op. Goed, vervelend is dat komkommers voor 96 procent uit water bestaan, terwijl ‘gewoon’ GFT-afval voor slechts 60 procent uit water bestaat. Dat levert dus tienmaal minder energie op, maar een kniesoor die erop let: het is nog altijd 15 kilowattuur per ton komkommers.

Die energie komt vrij in de vorm van biogas, die je vervolgens zult moeten omzetten in stroom. De zuinigste gascentrales doen dat met een rendement van 59 procent. Eén ton komkommers is dus goed voor 8,85 kilowattuur aan stroom. Dat begint al ergens op te lijken.

Het geeft ook meteen allerlei leuke inzichten. Aangezien een komkommer gemiddeld zo’n 425 gram weegt, zitten er in een ton 2353 komkommers. Om de spaarlamp van 11 watt waarbij ik dit stukje tiep een uur brandende te houden, heb ik dus 3 komkommers nodig. Eén komkommer is voldoende om het licht in huize Keulemans precies 20 minuten en 44 seconden brandende te houden.

Ik word hoe langer hoe enthousiaster. De Nederlandse komkommerboeren produceren per jaar zo’n 1650 miljoen komkommers, hoorde ik op het journaal. Als je die hele berg zou inzetten voor de elektriciteitsproductie, zou je al direct één Duitse kerncentrale (de centrale Isar I bij Essenbach) kunnen sluiten: 6,3 gigawattuur, zou de oogst genereren.

En waarom zouden we het daarbij laten? In totaal produceerde Duitsland vorig jaar 140,6 terawattuur aan atoomstroom. Dat is meer dan 22 duizend maal de Nederlandse jaaroogst aan komkommers! Dat zijn 36.823 miljard komkommers! Een rij komkommers die, achter elkaar gelegd, 341 duizend keer rond de aarde zou gaan!

Wat een kansen, wat zitten die komkommerboeren nog te mokken. Aan het werk, komkommers moeten er komen! De economie zal opveren, de komkommerteelt ook, de komkommertijd zal voorgoed aanbreken en we zullen nog lang en gelukkig leven. Allemaal dankzij die vriendelijke, groene splijtstaaf die komkommer heet.