Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Met dit papje mag je knijpen en kliederen.

1. Doe 100 gram maïzena in een kom. 2. Giet er 75 milliliter water bij. 3. Roer het met een lepel door elkaar tot een papje. 4. Voel maar eens wat voor een vreemd spul dit is!
1. Doe 100 gram maïzena in een kom.
2. Giet er 75 milliliter water bij.
3. Roer het met een lepel door elkaar tot een papje.
4. Voel maar eens wat voor een vreemd spul dit is!
Bestel het Young Scientist Vakantieboek in onze webshop!
Bestel het Young Scientist Vakantieboek in onze webshop!

Roer de maïzena en het water door elkaar. Je merkt al dat dat niet gemakkelijk is. Langzaam roeren lukt wel. Maar als je snel roert wordt het papje keihard. Neem eens wat van het spul in je hand en knijp er goed in. Kun je het tussen je vingers door knijpen? Of gaat dat beter als je je hand open doet?

Hoe werkt dit?

Maïzena lost niet op in water. Rond elk maïzenadeeltje blijft een laagje water zitten. Door dat water kunnen de deeltjes langs elkaar bewegen. Als je in het mengsel knijpt, druk je het water weg en kunnen de deeltjes niet meer bewegen. Je papje wordt dan hard. Als je stopt met knijpen, komt het water vanzelf weer terug.

AI maakt het mogelijk verkoolde papyrusrollen te lezen
LEES OOK

AI maakt het mogelijk verkoolde papyrusrollen te lezen

In 79 na Christus bedekte een laag vulkanische as het stadje Herculaneum, en daarbij honderden papyrusrollen. Met hulp van AI lukt het nu om de verkoo ...