Aan de Kareldegrotehogeschool in Antwerpen experimenteerden leerlingen in het kader van wiskunde met het bakken van friet, toont de Gazet van Antwerpen in een video. Dat is nu een praktische manier om een vak als wiskunde onder de aandacht te brengen.

Zeshoekige frietjes lekker én gezond from Gazet van Antwerpen on Vimeo.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

Het idee was dat de leerlingen de verhouding tussen doorsnede en omtrek zouden optimaliseren. Dat moest ertoe leiden dat de frieten door een relatief geringe omtrek minder vet zouden opnemen en daarmee minder schadelijk zouden zijn. Een geringer contactoppervlak kan wellicht ook leiden tot geringere vorming van acrylamide. Ronde frieten zijn theoretisch ideaal, maar dan gaat bij het snijden veel aardappel verloren. Een frietensnijder met een honingraatstructuur is praktischer. Het theoretische voordeel van 7% minder vet blijkt bij experimenten met hexafriet in Glasgow trouwens in grote mate overtroffen, met al gauw eenderde minder vet.

Een blik in het diepvriesvak van de super toont een scala aan aardappelproducten die in de oven of de frituur moeten garen. Hexafrieten zitten er nog niet tussen, wel uiteenlopende vormen – vaak op basis van aardappelpuree – die bij lange na niet het in Antwerpen gepresenteerde wiskundige ideaal behalen. Zou toch mooi zijn als enkele producenten de hexafriet in productie gaan nemen.