Filmtip: The Theory of Everything

Stephen Hawking is een held. Terwijl hij promoveerde aan de universiteit Cambridge, worstelden fysici met de vraag hoe het universum begon. Hawking kwam met een onverwachte oplossing.

Acteur Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking. Bron: Theory of Everything
Acteur Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking.
Bron: Theory of Everything

Hij opperde dat de ruimtetijd als één enkel punt was begonnen, een zogeheten singulariteit. Na de Big Bang begon de boel explosief uit te dijen tot het heelal dat we vandaag de dag kennen. Wat later in zijn carrière stelde Hawking dat zwarte gaten niet echt zwart zijn. Ze zenden straling uit, de Hawkingstraling die inmiddels naar hem vernoemd is.

En ja, daarnaast heeft Hawking de neurologische ziekte ALS. De ziekte heeft wellicht bijgedragen aan zijn reputatie als de genius against all odds. En dat is natuurlijk een film waard.

De trailer van The Theory of Everything ziet er veelbelovend uit. Natuurlijk zit er een flinke scheut Hollywood over, maar het lijkt erop dat deze biopic erg dicht bij de waarheid blijft. Hawkings doctoren stelden op zijn 21ste vast dat hij ALS heeft. En inderdaad, ze voorspelden toen dat hij nog twee jaar te leven had. Zelfs zijn relatie met Jane Wilde is niet overdreven. Hawking verklaarde later dat zijn verloving met Wilde hem tijdens deze lastige jaren reden gaf om door te leven.

De film schept dus hoge verwachtingen onder zowel Hawking-fans als romantici. We moeten nog even wachten. The Theory of Everything is vanaf 15 januari te zien in Nederlandse bioscopen.

Lees ook:

Over de auteur

Ans Hekkenberg

Ans is redacteur bij New Scientist. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde en wetenschapscommunicatie. Ze is fanatiek gamer en stripboekenfanaat. Volg Ans (@GirlForScience) ook op Twitter en Instagram.2 Reacties

 • Vincent Kemme

  | Beantwoorden

  Beste Ans,
  Even een correctie: de singulariteit en de oerknal of Big Bang zijn niet door Hawkins voorgesteld maar door Georges Lemaître (Charleroi, 17 juli 1894 – Leuven, 20 juni 1966), een Belgisch katholieke priester, astronoom, kosmoloog, wiskundige en natuurkundige. Zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen leverde hij aan de algemene relativiteitstheorie en aan de kosmologie door zijn hypothese van het uitdijende heelal (1927) en als grondlegger van de oerknaltheorie (1931). Lemaître was professor aan de Université catholique de Louvain, titulair kanunnik, huisprelaat van de paus en lid en voorzitter van 1960 tot aan zijn dood van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre)

 • Ans Hekkenberg

  | Beantwoorden

  Beste Vincent. Een goede toevoeging. Hawkings bijdrage aan de Big Bang-discussie die op dat moment heerste, was dat hij het idee van een singulariteit in de ruimtetijd (een concept dat al was voorgesteld door Roger Penrose) toepaste op het begin van de tijd.

Plaats een reactie