Stephen Hawking is een held. Terwijl hij promoveerde aan de universiteit Cambridge, worstelden fysici met de vraag hoe het universum begon. Hawking kwam met een onverwachte oplossing.

Acteur Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking. Bron: Theory of Everything
Acteur Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking.
Bron: Theory of Everything

Hij opperde dat de ruimtetijd als één enkel punt was begonnen, een zogeheten singulariteit. Na de Big Bang begon de boel explosief uit te dijen tot het heelal dat we vandaag de dag kennen. Wat later in zijn carrière stelde Hawking dat zwarte gaten niet echt zwart zijn. Ze zenden straling uit, de Hawkingstraling die inmiddels naar hem vernoemd is.

En ja, daarnaast heeft Hawking de neurologische ziekte ALS. De ziekte heeft wellicht bijgedragen aan zijn reputatie als de genius against all odds. En dat is natuurlijk een film waard.

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie
LEES OOK

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie

Sommige fysici opperen dat donkere materie in een eigen oerknal is ontstaan. Dat zou ons beeld van het heelal op zijn kop zetten.

De trailer van The Theory of Everything ziet er veelbelovend uit. Natuurlijk zit er een flinke scheut Hollywood over, maar het lijkt erop dat deze biopic erg dicht bij de waarheid blijft. Hawkings doctoren stelden op zijn 21ste vast dat hij ALS heeft. En inderdaad, ze voorspelden toen dat hij nog twee jaar te leven had. Zelfs zijn relatie met Jane Wilde is niet overdreven. Hawking verklaarde later dat zijn verloving met Wilde hem tijdens deze lastige jaren reden gaf om door te leven.

De film schept dus hoge verwachtingen onder zowel Hawking-fans als romantici. We moeten nog even wachten. The Theory of Everything is vanaf 15 januari te zien in Nederlandse bioscopen.

Lees ook: