Biohackers willen de beperkingen van het menselijk lichaam omzeilen door de hulp in te roepen van technologie. Software-ontwikkelaar Tim Cannon had onlangs een biohack-primeur. Hij liet in zijn arm een chip inbrengen die biometrische gegevens naar zijn telefoon zendt. 

Bron: Tim Cannon
Bron: Tim Cannon

Waarom koos je ervoor een chip te laten ­implanteren?
Het project is een proof of concept. We willen bewijzen dat het mogelijk is een chip te implanteren die metingen doet in je lijf. Zo kun je bijvoorbeeld je temperatuur, hartslag en bloeddruk meten. De chip in mijn arm, die de lichaamstemperatuur meet, bewijst dat dit soort biohacking mogelijk is.

Heb je complicaties ­ondervonden van het ­implantaat?
Het plaatsen van die chip deed veel pijn. Omdat veel wetenschappers sceptisch zijn over het project, konden we geen medisch professional vragen verdoving te geven. Nu, een maand later, hoopt er vloeistof onder de huid op. Door die ophoping kan ik de chip niet goed draadloos opladen.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Als de chip niet werkt, waarom haal je hem er dan niet uit?
Omdat de chip wel zijn doel dient. We wilden weten of zo’n implantaat mogelijk is en welke problemen kunnen ontstaan. Je hebt wat tijd nodig om dat te beproeven. Daarom willen we de chip tussen de 90 en 180 dagen laten zitten.

Waarom willen biohackers het menselijk lijf met technologie verbeteren?
Veel mensen denken dat je lijf honderd procent perfect is als je honderd procent gezond bent. Zo zie ik het niet. Zelfs een gezond lijf takelt af, waardoor je hoogstens honderd jaar leeft. Technologie kan dat verhelpen. We kunnen onze gezondheid met chips volgen, maar kunnen ook actief ons lijf verbeteren. Binnen tien jaar hopen we bijvoorbeeld een mechanisch hart te bouwen dat beter is dan een biologisch hart. Technologie kan zelfs het beste menselijk ­lichaam overstijgen.

Mensen noemen je een doe-het-zelf-cyborg. Voelt dat ook zo?
Ik ben geen Terminator, maar ik ben wel deels mens en deels machine. Ik heb de eerste stap gezet naar posthumanisme.

 

Tim Cannon is medeoprichter van Grindhouse Wetware, een Amerikaanse organisatie die tracht mensen te verbeteren met behulp van technologie. Onder meer door een chip onder zijn huid te plaatsen, maakte Cannon faam als een pionier op het gebied van biohacking.