Het is inmiddels 28 jaar geleden dat in Chernobyl een grote kernramp plaatsvond. Hoe ziet het gebied er tegenwoordig uit? Hoe slokt de natuur een stad op, zodra mensen zijn vertrokken? Dat kun je zien in de video ‘Postcards from Pripyat’.

Chernobyl is tegenwoordig een verlaten boel. Bron: Danny Cooke
Chernobyl is tegenwoordig een verlaten boel.
Bron: Danny Cooke

De Engelse filmmaker Danny Cooke bezocht het gebied eerder dit jaar om een documentaire te maken voor CBS News. ‘Chernobyl is een van de meest interessante en gevaarlijke plekken waar ik ooit geweest ben’, schrijft hij op Vimeo. ‘Er is iets sereens en tegelijkertijd beangstigends aan deze plek. De tijd heeft stilgestaan.’ Dat gevoel wist hij mooi te vangen in de onderstaande video, waarin hij gewone opnamen combineert met beelden die door drones zijn gemaakt.

Evacuatie

De Chernobyl-ramp vond plaats in 1986. Zo’n vijf procent van de radioactieve kern van de centrale kwam vrij. Rondom de centrale werd een zone van 30 kilometer afgezet – een gebied dat ook vandaag de dag nog steeds geïsoleerd is van de buitenwereld. Binnen 36 uur na de ramp was iedereen uit de nabije stad Pripyat geëvacueerd. In totaal behelsde dat 49.360 mensen. In de weken erna vertrokken nogmaals 70.000 mensen uit de omliggende gebieden.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

Lees ook: