Kerstavond 1988. De gewetenloze televisiemaker Frank Cross produceert een live-versie van A Christmas Carol, het beroemde verhaal van Charles Dickens. Zijn leven neemt zachtgezegd een nogal bizarre wending wanneer het ontbindende lijk van zijn mentor hem waarschuwt voor de naderende komst van drie geesten: eentje die hem meeneemt naar het verleden, eentje die hem het heden toont, en eentje die Cross meeneemt naar zijn toekomst. Precies: net als Scrooge, dus.

Frank Cross (Bill Murray) krijgt in Scrooge een Victoriaans koekje van eigen deeg wanneer drie geesten bij hem op bezoek komen.
Frank Cross (Bill Murray) krijgt in Scrooge een Victoriaans koekje van eigen deeg wanneer drie geesten bij hem op bezoek komen.

Wie een beetje nuchter naar dat verhaal kijkt, zal denken: dat kan helemaal niet. Alles leuk en aardig, maar dit gebeurt alleen in een Hollywoodfilm, of in de fantasie van een beroemde Victoriaanse succesauteur, natuurlijk.

In dit speciale kerstblog zou ik je echter willen overtuigen van het tegenovergestelde. De ideeën van die Dickens, die zijn helemaal zo gek nog niet. Toegegeven: geesten bestaan niet, maar reizen door de tijd, dat is een heel ander verhaal. Tijdreizen is niet alleen mogelijk, het is namelijk ook nog eens doodeenvoudig.

Ghost of Christmas Future

Het klinkt misschien een beetje flauw,