De Nederlandse en Belgische ambassades in Jemen, en mogelijk ook op andere plaatsen in het Midden-Oosten, zijn op dit moment een potentieel doelwit voor terroristische aanslagen. Het zogeheten terreurdreigingsniveau staat in Nederland al maanden op ‘substantieel’, het op een na hoogste niveau. De politie voert extra controles uit op onder meer Schiphol en het spoor. In België is de dreiging minstens zo groot en nemen de autoriteiten nog strengere maatregelen.

Coverartikel Cyberterrorisme #3Nederland en België staan dus op een lijstje van Al Qaida. Het klinkt beangstigend maar volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof hoeven we ons hier geen zorgen te maken. ‘Dat moet wel als je in Noord-Afrika zit en de Nederlandse belangen vertegenwoordigt.’

Maar wat nou als Al Qaida zijn trainingskampen omvormt tot hacketons en zijn volgelingen opleidt tot een soort computerhelden? Dan hoeven ze geen moeite meer te doen om ons land of de EU binnen te komen. Serieus hacken kan tenslotte zelfs vanuit een tent in een weiland, zo bewees de internationale hackersconferentie in Alkmaar afgelopen zomer. Een beetje cyberterrorist opereert dan ook juist vanaf een veilige afstand.

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten
LEES OOK

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten

Zebramangoesten zijn familie van de stokstaartjes en worden door onderzoekers al jaren als model gebruikt voor samenwerking tussen dieren. Maar deze s ...

Kunnen we erop vertrouwen dat hackers hun kunsten niet doorvertellen aan Al Qaida? In de jaren 70 lukte het Abdul Quadir Khan ook om in Nederland essentiële kennis te bemachtigen waardoor Pakistan kernwapens kon maken.

Tot nu toe zijn grote hackersaanvallen vooral gedreven door financieel gewin of om aan te tonen dat de beveiliging van een instantie niet in orde is. Maar wat gebeurt er als een groep hackers zich tegen onze maatschappij als geheel keert? Is het echt zo onrealistisch dat de volgelingen van Julian Assange, Edward Snowden en Ayman al-Zawahiri hun handen ineen slaan? Ik hoop het, maar vraag me ondertussen wel af wat we dan kunnen verwachten? Met die vragen stuurden we onze medewerker Ed Croonenberg op pad.

En met de uitkomst (te lezen in ons derde nummer dat vanaf vandaag in de winkel ligt) ben ik niet echt gerustgesteld. Toevallig kopte de Belgische krant Le Soir recent nog op de voorpagina dat België machteloos is tegen hackers. België is soms genoodzaakt om de hulp van grote broer Amerika in te roepen om cyberaanvallen af te weren, zo meldt de Belgische onderaanvoerder van het leger, generaal Eddy Testelmans.

Gelukkig ben ik heel positief ingesteld, en vertrouw ik erop dat alles altijd goed afloopt. Laten we iedereen te vriend houden, dan komt alles wel goed.