Vroege vogels kunnen vrijdagochtend livebeelden bekijken van een exploderende ster. Om 6 uur Nederlandse tijd start op de website van het Slooh Space Observatory een webcast met commentaar van sterrenkundige Bob Berman.

Supernova's leveren mooie plaatjes op. Deze afbeelding toont de overblijfselen van supernova Puppis A in infrarood en röntgenstraling. Bron: NASA
Supernova’s leveren mooie plaatjes op. Deze afbeelding toont de overblijfselen van supernova Puppis A in infrarood en röntgenstraling. Bron: NASA

Een supernova markeert het spectaculaire levenseinde van een ster. Supernova’s komen voor in verschillende varianten. In dit geval gaat het om een type II-supernova. Wanneer een zware ster alle brandstof in zijn binnenste heeft opgebruikt, vloeit materie uit de rest van de ster de kern in. Uiteindelijk bezwijkt de kern onder de toegenomen zwaartekracht, met een kleurrijke uitbarsting tot gevolg.

Assassin

Een telescoop in Chili ving vorige week de eerste signalen op van de supernova. Wetenschappers speuren daar de hemel af naar interessante ruimtegebeurtenissen voor een project van de Ohio State University. Het project draagt de naam All-Sky Automated Survey for Supernovae, ingenieus afgekort tot ASAS-SN (Assassin).

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

De supernova, die de naam ASASSN-14ha heeft gekregen, bevindt zich op een afstand van 38 miljoen lichtjaar van de aarde in het sterrenstelsel NGC 1566. ‘Uit analyse van het lichtspectrum weten we dat het daadwerkelijk een type II-supernova is’, zegt Christopher Kochanek, initiatiefnemer van het Assassin project.

Ongewoon schouwspel

Bob Berman, de sterrenkundige die commentaar zal geven bij de beelden, zegt in een persverklaring: ‘Het gaat hier om een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel. De ster is vlakbij de kern ontploft, iets wat erg ongewoon is voor een dergelijk gewelddadige gebeurtenis. Het wordt een opwindende uitzending.’

Wetenschappers zijn overigens niet alleen geïnteresseerd in supernova’s omdat de uitbarstingen een mooi schouwspel opleveren. ‘Hun helderheid helpt de afstand te bepalen ten opzichte van het stelsel waaruit ze voortkomen’, zegt Berman. Daarnaast ontstaan uit supernova’s zware elementen. Deze komen uiteindelijk terecht in planeten en, in het geval van onze eigen planeet, het leven dat erop ontstaat.

Bekijk de live webcast vrijdagochtend hier.

Lees ook: