In Nederland en België wordt de microbrouwerij steeds populairder. Alleen al in Nederland is het aantal kleine bierbrouwerijen in tien jaar tijd verviervoudigd tot meer dan 350 in totaal. Tijdens onze speciale 3-daagse bierreis duikt u diep in de wetenschap, en (desgewenst) in het glaasje. Boek deze reis direct. 

11666224_800076926756258_7674642055319546648_nAchter een mooi gebrouwen Trappist of een romige India Pale Ale gaat een ingenieus wetenschappelijk proces schuil. Waar leidt de toevoeging van ongemoute granen toe? En hoe zorgen stofjes als isoalfazuren en polyfenolen voor beter en ook lekkerder bier? U ontdekt het tijdens onze bierreis door Nederland en België.

Intiem programma

Duik met New Scientist in de wereld van het speciaalbier, meet the makers, luister naar de wetenschappers en proef de pilsen en andere bieren. We hebben een uniek en intiem programma voor u samengesteld. Er is slechts plaats voor achtenveertig deelnemers. Hieronder vindt u het uitgebreide programma.

Vrijdag 12 mei: Hollandse brouwers en bierproefexpert

11705317_800076113423006_9220762560482628987_nOp vrijdag staan direct bezoeken aan een aantal prachtige brouwerijen op het programma. Zo beginnen we de dag bij molen De Gooyer aan de Funenkade 7 in Amsterdam. Deze molen is sinds de vroege jaren tachtig de thuisbasis van de bekende Amsterdamse Brouwerij het IJ. Iedereen ver buiten de stadsgrenzen van de hoofdstad heeft wel eens een Zatte, Columbus of IJwit gedronken. Bij deze brouwerij worden we welkom geheten door eigenaar Patrick Hendrikse. Hij vertelt u over de geschiedenis van de brouwerij, neemt u mee in het brouwproces en leidt u rond in de Gooyer waar nog steeds een deel van de productie plaatsvindt. Na afloop van de rondleiding kunt u diverse IJ-bieren proeven.

Daarna gaan we langs in het Westelijk Havengebied en brengen een bezoek aan de brouwerij van Two Chefs. Deze relatief nieuwe brouwerij maakt onder andere prachtige bieren zoals Funky Falcon en Green Bullet. De brouwmeester zal een rondleiding geven en vertellen over het brouwproces.

Na de lunch (op eigen kosten), vertrekken we met de bus naar Haarlem. Daar brengen we een bezoek aan misschien wel de succesvolste speciaalbierbrouwer van Nederland: de Jopen Brouwerij, thuisbasis van de prijswinnende Mooie Nel IPA en het volzware genietersbier Ongelovige Thomas. We krijgen een rondleiding en lezing.

Na een diner (inbegrepen) in het hotel, begint de avond met een mooi verhaal van brouwer Aart van Bergen van Brouwerij Walhalla De verschillende bieren van deze opkomende Nederlandse brouwerij zijn vernoemd naar goden. Brouwerij Walhalla bestaat iets meer dan een jaar en Van Bergen zal de toehoorder meenemen langs de prille geschiedenis van het biermerk en vertellen over bieren zoals Shakti Double IPA  IPA en Osiris Farmhouse ale. Er zullen ook twee bieren geproefd worden.

De eerste dag sluiten we passend af met niemand minder dan biersommelier Rick Kempen, die ons leert proeven als een meester. Kempen mocht zich in 1998 nog de beste biertapper uit Nederland noemen. Momenteel werkt Kempen bij Bier&Co en is hij columnist bij het Parool. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor speciaalbier, en te laten zien dat bier minstens net zo boeiend is als wijn. Niet dat u nog overtuiging nodig had, maar na zijn bierproeftocht kunt u het alleen nog maar met Kempen eens zijn.

Zaterdag 13 mei: Houtrijping, Belgisch trappistenwalhalla, gist en chemie

Orval_beer_glassVoordat we afreizen naar België, bakermat van het speciaalbier, beginnen we de dag met een ontbijtlezing van Jochem Kroezen (University Lecturer in International Business). Hij vertelt over de recente geschiedenis van de Nederlandse bierindustrie en het ontstaan van nieuwe microbrouwerijen. Daarna maken we, nog voor de lunch, onze laatste Nederlandse stop bij brouwerij Hertog Jan. Daar vertelt meesterbrouwer Gerard van den Broek alles vertellen over het nieuwe paradepaardje van deze bekende brouwerij: de speciale op houten vaten gerijpte variant van het Grand Prestige-bier.

Na de lunch (op eigen kosten) rijden we door naar België en brengen een bezoek aan volgens velen de beste Trappistenbierbrouwerij ter wereld: Orval. Daar krijgen we een exclusieve rondleiding, gevolgd door een college van de bekendste bieracademicus van België: Guy Derdelinckx van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij vertelt u alles over de complexe chemie die schuilgaat achter bier.

Na een diner in ons hotel (inbegrepen) krijgen we twee boeiende avondlezingen over misschien wel het belangrijkste onderdeel van bier: gist. Bioloog Karin Voordeckers van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij vertelt over het effect van ethanol op het genoom van gist. We sluiten de avond af met bioloog Kevin Verstrepen van de Katholieke Universiteit Leuven, die daar zijn eigen gistlaboratorium heeft. Hij vertelt over de wetenschappelijke jacht op steeds betere biergisten.

Zondag 14 mei: Belgisch bier met Hollandse wortels

zeezuiperOp zondag sluiten we de reis af bij de Scheldebrouwerij in Meer, op de grens bij Breda, bekend van heerlijke bieren als de Lamme Goedzak en de Zeezuiper. Sinds 1994 wordt hier Belgisch bier met Hollandse wortels gebrouwen. Of Nederlands speciaal bier in een Belgische jas. Na een verhaal van de brouwmeester, een rondleiding door de brouwerij, en een proeverij van verschillende bieren, vangen we de terugreis naar Amsterdam aan. [We leggen nu nog de laatste hand aan meer mooie bieractiviteiten voor op de zondag, hou deze pagina in de gaten voor de laatste updates].

Praktische informatie:

Wanneer: 12 t/m 14 mei 2017
Waar: Nederland en België
Groepsgrootte: maximaal 48 deelnemers
Prijs: € 525,- (jaarabonneeprijs) € 545,- (niet abonneeprijs) toeslag eenpersoonskamer: € 80
Boeken: Meer informatie vindt u hier
*Inclusief vervoer per touringcar conform programma, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 2 diners, reisleiding, lezingen, bezoek aan 6 brouwerijen incl. bierpakket, boek en bierspecial van New Scientist Exclusief overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, fooien, evt. verdere entrees en gidskosten, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking, boekingskosten à € 20,- per boeking

 

 

‘Gist is het toverwoord’

Patrick Hendrikse is mede-eigenaar van Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam. De New Scientist Biertour 2017 vangt op vrijdag 12 mei aan in het proeflokaal van ‘t IJ.

Patrick Hendrikse, brouwerij 't IJ
Patrick Hendrikse: ‘We gebruiken al eenendertig jaar eigen gist’

Het proeflokaal van Brouwerij ‘t IJ bevindt zich net als de brouwerij in het voormalige badhuis onder de molen aan de Funenkade. In de brouwerij ontmoeten bierconnaisseurs en buurtbewoners, toeristen en toevallige passanten elkaar.

Brouwerij ‘t IJ tapt louter eigen bieren – soms gemaakt in samenwerking met een andere brouwerij. En ondanks de groei die ‘t IJ de afgelopen jaren heeft meegemaakt, kan nog steeds lastig aan de vraag worden voldaan. Wat is er nou zo speciaal aan een biertje van ‘t IJ, vroegen we aan Patrick Hendrikse.

‘Sinds 1985 wordt ons bier gebrouwen in Amsterdam-Centrum met zuiver Amsterdams leidingwater,’ zegt Hendrikse. ‘We filteren en pasteuriseren het niet, waardoor je een volle smaak krijgt. Je proeft als het ware wat we erin hebben gestopt. Onderling spreken we vaak van een stoer biertje – dat ook nog eens erg lekker is.’

De IJ-bieren worden door kenners bestempeld als karakteristiek. Waar haalt een Columbus of Natte zijn karakter vandaan?
‘Gist is het toverwoord. We gebruiken al eenendertig jaar eigen gist. Dat zorgt voor het karakter.’

Jullie experimenten veel met nieuwe bieren en smaken. Met de chefs van sterrenrestaurant Ciel Blue hebben jullie een IPA gebrouwen met kaffir lime en bij de stout is chocolade en galanga toegevoegd. Hoe kom je aan dat soort ideeën?
‘We gaan graag samenwerkingen aan met andere partijen om zo tot een mooi bier te komen. Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van Ciel Blue weten heel veel van smaak en zitten niet vast aan de referentiekaders van de brouwwereld. Ze werken op hun eigen manier en komen met andere inzichten. Dat is prettig. Bij de brouwerij hebben we zes mensen die brouwen en met hen bedenken we nieuwe bieren. Naast onze gewone IJbok hebben we dit jaar ook een Rookbok en een Roggebok.
‘Onlangs hebben we met een van de brouwers ook een bier bedacht met slechts 3,2 procent alcohol. De brouwer verdiept zich in zo’n bier, gaat er over lezen en komt dan uiteindelijk met het resultaat. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Anders ben je alleen maar Zatte en IJwit aan het brouwen en wordt het wel erg mechanisch.’

In hoeverre is wetenschap belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe bieren?
‘Voor de lange termijn van zeer groot belang. Je zou kunnen onderzoeken of hop niet in kassen gemaakt kan worden; een soort nederhop, net als nederwiet vroeger. Maar ook in de brouwerij zelf komt er altijd wetenschap om de hoek kijken. Hoe haal je zo goed mogelijk gluten uit bier? En hoe kunnen we het brouwproces optimaliseren of het bottelen goed automatiseren?’

Over bier moet je niet praten, maar moet je proeven. Waarom komen mensen zo graag in het proeflokaal?
‘In ons proeflokaal staat het drinken van IJbier centraal. Je komt er niet per se voor de sfeer: We hebben geen muziek, de inrichting is basic, je wordt niet bediend en moet in de rij staan voor je drankje Waarom dan? Precies, omdat het bier zo bijzonder is. Mensen drinken hier hun biertje aan lange tafels en als je om je heen kijkt, zie je andere mensen dezelfde ervaring beleven. Dat kan elke dag tot precies acht uur; dan sluiten we, We zijn namelijk een proeflokaal en geen café.’

 

 

labrys-logo-2016

Boek deze reis direct