In Nederland en België wordt de microbrouwerij steeds populairder. Alleen al in Nederland is het aantal kleine bierbrouwerijen in tien jaar tijd verviervoudigd tot meer dan 350 in totaal. Tijdens deze speciale bierreis duikt u diep in de wetenschap, en wellicht in het glaasje.

Achter een mooi gebrouwen Trappist of een romige India Pale Ale gaat een ingenieus wetenschappelijk proces schuil. Waar leidt de toevoeging van ongemoute granen toe? En hoe zorgen stofjes als isoalfazuren en polyfenolen voor beter en ook lekkerder bier? U ontdekt het tijdens onze bierreis door Nederland en België.

Intiem programma

Duik met New Scientist in de wereld van het speciaalbier, meet the makers, luister naar de wetenschappers en proef de pilsen en andere bieren. We hebben een uniek en intiem programma voor u samengesteld. Er is slechts plaats voor achtenveertig deelnemers.

Vrijdag 12 mei

Tussen 10.30 en 11.00 uur verzamelen we bij molen De Gooyer aan de Funenkade 7 in Amsterdam. Deze molen is sinds de vroege jaren tachtig de thuisbasis van de bekende Amsterdamse Brouwerij het IJ. Iedereen ver buiten de stadsgrenzen van de hoofdstad heeft wel eens een Zatte, Columbus of IJwit gedronken. Om 11.00 uur worden we welkom geheten door eigenaar Patrick Hendrikse. Hij vertelt u over de geschiedenis van de brouwerij, neemt u mee in het brouwproces en leidt u rond in de Gooyer waar nog steeds een deel van de productie plaatsvindt. Na afloop van de rondleiding kunt u diverse IJ-bieren proeven.

Lunch (op eigen kosten) kan worden genoten in de nabijgelegen Czaar Peterstraat of op de Dappermarkt (allebei op 5 minuten loopafstand)

Per bus vertrekken we naar het Westelijk Havengebied en brengen daar een bezoek aan de brouwerij van Two Chefs. Deze relatief nieuwe brouwerij maakt onder andere prachtige bieren zoals Funky Falcon en Green Bullet. De brouwmeester zal een rondleiding geven en vertellen over het brouwproces.

Bus richting hotel; diner. Avondprogramma: hoe proef je; lezing van Rick Kempen (bier columnist Parool, eigenaar Bier en Co)

 

Zaterdag 13 mei

Een ontbijtlezing van Jochem Kroezen (University Lecturer in International Business) over de recente geschiedenis van de Nederlandse bierindustrie en met name het ontstaan van de nieuwe microbrouwerijen.

Bussreis Haarlem – Arcen voor een bezoek aan de brouwerij Hertog Jan. Er is contact met brandmanager Paul Rijks en meesterbrouwer Gerard van den Broek. Gerard kan alles vertellen over Hertog Jan Vatgerijpt.

Lunch: in de nabijgelegen brasserie kan op eigen kosten worden geluncht.

Busrit Arcen– Orval, n° 2, B-6823 Villers-devant-Orva . Ontvangst door Sylvi voor een rondleiding en vervolgens een college van Prof Derdelinckx.

Busrit naar hotel in Lacuisine.

Diner gevolgd door een praatje. Karin Voordeckers en Bruno de Carvalho.

 

Zondag 14 mei

Programma volgt.

 

Wanneer: 12 t/m 14 mei 2017
Waar: Nederland en België
Groepsgrootte: maximaal 48 deelnemers
Prijs: € 525,- (abonneeprijs) € 545,- (niet abonneeprijs) toeslag eenpersoonskamer: € 80
Boeken: Meer informatie vindt u hier
*Inclusief vervoer per touringcar conform programma, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 2 diners, reisleiding, lezingen, bezoek aan 6 brouwerijen incl. bierpakket, boek en bierspecial van New Scientist Exclusief overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, fooien, evt. verdere entrees en gidskosten, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking, boekingskosten à € 20,- per boeking

‘Gist is het toverwoord’

Patrick Hendrikse is mede-eigenaar van Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam. De New Scientist Biertour 2017 vangt op vrijdag 12 mei aan in het proeflokaal van ‘t IJ.

Patrick Hendrikse, brouwerij 't IJ
Patrick Hendrikse: ‘We gebruiken al eenendertig jaar eigen gist’

Het proeflokaal van Brouwerij ‘t IJ bevindt zich net als de brouwerij in het voormalige badhuis onder de molen aan de Funenkade. In de brouwerij ontmoeten bierconnaisseurs en buurtbewoners, toeristen en toevallige passanten elkaar.

Brouwerij ‘t IJ tapt louter eigen bieren – soms gemaakt in samenwerking met een andere brouwerij. En ondanks de groei die ‘t IJ de afgelopen jaren heeft meegemaakt, kan nog steeds lastig aan de vraag worden voldaan. Wat is er nou zo speciaal aan een biertje van ‘t IJ, vroegen we aan Patrick Hendrikse.

‘Sinds 1985 wordt ons bier gebrouwen in Amsterdam-Centrum met zuiver Amsterdams leidingwater,’ zegt Hendrikse. ‘We filteren en pasteuriseren het niet, waardoor je een volle smaak krijgt. Je proeft als het ware wat we erin hebben gestopt. Onderling spreken we vaak van een stoer biertje – dat ook nog eens erg lekker is.’

De IJ-bieren worden door kenners bestempeld als karakteristiek. Waar haalt een Columbus of Natte zijn karakter vandaan?
‘Gist is het toverwoord. We gebruiken al eenendertig jaar eigen gist. Dat zorgt voor het karakter.’

Jullie experimenten veel met nieuwe bieren en smaken. Met de chefs van sterrenrestaurant Ciel Blue hebben jullie een IPA gebrouwen met kaffir lime en bij de stout is chocolade en galanga toegevoegd. Hoe kom je aan dat soort ideeën?
‘We gaan graag samenwerkingen aan met andere partijen om zo tot een mooi bier te komen. Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van Ciel Blue weten heel veel van smaak en zitten niet vast aan de referentiekaders van de brouwwereld. Ze werken op hun eigen manier en komen met andere inzichten. Dat is prettig. Bij de brouwerij hebben we zes mensen die brouwen en met hen bedenken we nieuwe bieren. Naast onze gewone IJbok hebben we dit jaar ook een Rookbok en een Roggebok.
‘Onlangs hebben we met een van de brouwers ook een bier bedacht met slechts 3,2 procent alcohol. De brouwer verdiept zich in zo’n bier, gaat er over lezen en komt dan uiteindelijk met het resultaat. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Anders ben je alleen maar Zatte en IJwit aan het brouwen en wordt het wel erg mechanisch.’

In hoeverre is wetenschap belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe bieren?
‘Voor de lange termijn van zeer groot belang. Je zou kunnen onderzoeken of hop niet in kassen gemaakt kan worden; een soort nederhop, net als nederwiet vroeger. Maar ook in de brouwerij zelf komt er altijd wetenschap om de hoek kijken. Hoe haal je zo goed mogelijk gluten uit bier? En hoe kunnen we het brouwproces optimaliseren of het bottelen goed automatiseren?’

Over bier moet je niet praten, maar moet je proeven. Waarom komen mensen zo graag in het proeflokaal?
‘In ons proeflokaal staat het drinken van IJbier centraal. Je komt er niet per se voor de sfeer: We hebben geen muziek, de inrichting is basic, je wordt niet bediend en moet in de rij staan voor je drankje Waarom dan? Precies, omdat het bier zo bijzonder is. Mensen drinken hier hun biertje aan lange tafels en als je om je heen kijkt, zie je andere mensen dezelfde ervaring beleven. Dat kan elke dag tot precies acht uur; dan sluiten we, We zijn namelijk een proeflokaal en geen café.’

 

 

labrys-logo-2016