Weekendeditie #15 - 2015

Ideeën die de wereld veranderen: Watergas kan concurreren met aardgas

Eeuwen geleden voorspelde Jules Verne dat water de energiebron van de toekomst zou zijn. Volgens ingenieur Caspar Pompe is dat tijdperk nu aangebroken.

Zoals verbazing altijd vooraf gaat aan verandering, gaat verbeelding vooraf aan wetenschap. Verbeelding zoals ‘I see a man on the moon’ heeft veel nieuwe wetenschap opgeleverd.

Míjn held is Jules Verne. Die is misschien wel de eerste die zoiets zei, maar dan op zijn Frans: ‘Laissons aller á la lune’. Maar hij zei ook iets minder bekends. In zijn boek Het mysterieuze eiland (l’ Île mysterieuse) vraagt zeeman Pencroff aan ingenieur Smith wat hij denkt over de toekomstige energie om zeeschepen voort te stuwen. We leven in de tijd dat alles met kolen ging. En die raken natuurlijk eens op. Smith antwoordt: ‘Op water!’. ‘Hè,’ zegt Pencroff, ‘water om schepen te stoken?’. ‘Jawel, over tenminste tweehonderd jaar is water de energiebron. Met elektriciteit wordt water gesplitst in zijn componenten zuurstof en waterstof. Tegen die tijd is elektriciteit namelijk een gebruiksartikel’, aldus Smith.

Nooit meer een artikel missen?

Neem dan nu een abonnement op New Scientist weekend!

  • Elk weekend 3 diepgravende longreads en exclusieve rubrieken
  • De verhalen uit de weekend editie verschijnen niet in de papieren New Scientist
Neem een abonnement Login om verder te lezen

Over de auteur

Caspar Pompe