‘Het Zwitsers zakmes onder de sensoren’ noemt de maker van de Node zijn uitvinding liefkozend. Die omschrijving dekt de lading prima.

De Node, een allesmeter
De Node, een allesmeter

Voor bijna elke denkbare variabele bestaat een sensor die je op de Node kunt schroeven, waarna het apparaat meet, een grafiekje maakt en de data naar je iPhone stuurt.

De Node kan dus veel, maar waar kun je hem in de praktijk voor gebruiken? Met de Node verbrand je bijvoorbeeld nooit meer je mond aan thee. Meet gewoon de temperatuur van je drankje met de infrarood-temperatuursensor en trek een goed onderbouwde conclusie over de drinkbaarheid. Is de luchtvochtigheid van je huis eigenlijk wel op orde? De klimaatsensor meet het voor je, en geeft gelijk luchtdruk, temperatuur en lichtsterkte.

Verder is de kleursensor je beste vriend op de verfafdeling van de bouwmarkt, en meet je met de verschillende gasdetectoren de  concentraties van een half dozijn gevaarlijke gassen, waaronder koolstofmonoxide.

Niet iedereen is echter geïnteresseerd in theetemperatuur of luchtvochtigheidsmetingen. Mensen die dat wel zijn, hebben daar bovendien vaak al een ander goedkoper apparaat voor. Een amateurmeteoroloog heeft bijvoorbeeld al voor 25 euro een draagbaar weerstation. Voor de basismodule moet je 115 euro neertellen, en voor elke sensor nog eens 57 euro.

Tenzij je voor je beroep of serieuze hobby veel uiteenlopende metingen verricht, lijkt de aankoop van een Node dus moeilijk te rechtvaardigen. Waarom zou je er dan  toch een aanschaffen? Omdat het leuk speelgoed is, zelfs als je maar af en toe de temperatuur van je thee meet.

Vergelijk het met een Zwitsers zakmes. Sommige mensen hebben elk gereedschapje nodig, maar de meesten gebruiken hooguit dat ene mesje.

  • Node
  • Variable Technologies
  • €115 voor hoofdmodule/€57 per sensor
  • voor iPhone en iPad