De quantumfysica omschrijft de kleinste, ondeelbare deeltjes waar alle energie en materie uit bestaat. Grote denkers als Max Planck en Niels Bohr zijn de grondleggers van deze complexe wetenschap, die alleen is weggelegd voor de meest briljante geesten. Tenminste, dat is het denkbeeld.

Ons leven is omgeven door quantumeffecten, bijvoorbeeld in smartphones. Foto: Johan Larsson (creative commons, via Flickr)
Ons leven is omgeven door quantumeffecten, bijvoorbeeld in smartphones. Foto: Johan Larsson (creative commons, via Flickr)

Maar niets is minder waar. De quantumwereld is de normaalste zaak van de wereld, we hebben er alleen weinig oog voor. Ons leven is omgeven door quantumeffecten. Je vindt het in lasers, fluorescentie of gewoon je computer en smartphone. Deze wereld is nog geen gemeengoed omdat fysici, misschien trots, bleven hameren op de onbegrijpelijkheid van de quantumrealiteit.

Einstein en Bohr

Martijn van Calmthout, gerenommeerd wetenschapsjournalist en Einsteinkenner, laat in Echt quantum zien dat quantum dichterbij is dan we denken. Hij gaat in zijn boek op de koffie met Albert Einstein en Niels Bohr in het prachtige Brusselse hotel Métropole, en gaat het gesprek aan om de quantumwereld uit zijn isolatie te halen. Hij leidt de lezer door de geschiedenis van quantumtheorie, biedt een kijkje in het lab en voert ons mee diep in de geest van briljante quantumdenkers.

De theorieën rondom quantum blijven ingewikkeld omdat de ideeën volledig tegen ons gevoel in gaan. Daarom is het goed om te weten dat je het niet hoeft te snappen om het te begrijpen – een wezenlijk verschil. Waar de intuïtie ons in de steek laat, biedt de wetenschap altijd een werkbare theorie. De quantumwereld is dichterbij dan ooit dankzij Echt quantum.

Echt quantum
Martijn van Calmthout
Uitgeverij Lias
€ 18,95