Mississauga (CD) – Producent Toxin Alert uit Mississauga, Ontario, heeft een waarschuwend verpakkingsfolie voor voedingsmiddelen ontwikkeld. Als de inhoud niet meer eetbaar is, verschijnt een alarmerend kruis op de verpakking.


Jaarlijks lopen ongeveer een miljoen Nederlanders buikgriep op door het eten van voedsel dat met bacteriën is besmet. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsraad, die eind mei zijn aangeboden aan minister Borst. Het verpakkingsproduct Toxin Guard kan dergelijke problemen voorkomen.
Toxin Guard bestaat net als gewone verpakkingsfolie uit bijvoorbeeld polyetheen. Op delen van de folie die moeten verkleuren, bevinden zich indicatormoleculen. Meestal zijn dat antilichamen die selectief een bepaalde bacteriesoort kunnen binden. Daar overheen ligt een gelcoat die detectoren bevat. Dat zijn alweer antilichamen, maar dan gebonden aan een kleurstof en niet aan een oppervlak. Hier overheen komt een beschermende coating die alleen bacteriën doorlaat.
Als het voedsel met bacteriën is besmet, zullen bacteriën door de beschermlaag heendringen. Die bacteriën nemen eerst een detector mee en dat complex koppelt zich dan aan een indicator. Naarmate bacteriën zich ophopen op de plek waar de indicatoren zitten, stijgt de concentratie van de meegenomen kleurstof totdat de folie zichtbaar verkleurt. Om de verkleuring te versterken, bevat de middelste gelcoat voedingsstoffen die de bacteriegroei ter plekke een extra impuls geven.
De folie is inmiddels bijna marktrijp. Het wachten is nog op de officiële toelating door de Food and Drug Association (FDA). Volgens Gordon Furzer, vice-president van producent Toxin Alert, kan de folie begin volgend jaar al in de winkel liggen. De beschikbaarheid van antilichamen kan echter nog een probleem worden. De huidige productiecapaciteit schijnt in de verste verte niet groot genoeg te zijn om alle vlees van de Westerse wereld in Toxin Guard te kunnen verpakken.

Inge Mutsaers