Ga je meer vet eten als je ongelukkig bent? Of word je ongelukkig van vet eten? Een muizenexperiment laat zien dat het tweede in ieder geval waar is. Verrassend genoeg loopt het verband via de darmflora.

dikke en dunne muis
Dik of dun, van vet eten worden muizen ongelukkig. Foto: Randy Jirtle & Dana Dolinoy

Een vetrijk dieet verandert de samenstelling van de bacteriemix in de darmen. Die verandering in darmflora blijkt negatieve gevolgen te hebben voor het gedrag van muizen zonder overgewicht. Een team van de Louisiana State University ontdekte gedragsveranderingen in muizen die de darmflora geïnjecteerd kregen van soortgenoten die op een vetrijk dieet leefden.

Het team gebruikte een testgroep en een controlegroep muizen, allemaal met een normaal gewicht. De testgroep kreeg darmflora met bacteriën gegroeid op een vetrijk dieet (60 procent vet), en de controlegroep bacteriën gegroeid op een normaal dieet (13 procent vet).

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

De testgroep vertoonde beduidend ander gedrag dan de controlegroep. De muizen reageerden angstiger op prikkels, hadden een slechter geheugen en vertoonden meer repetitief gedrag. Ook lichamelijke effecten waren zichtbaar: een verslechterde darmwerking en tekenen van ontstekingen in onder andere de hersenen.

ADHD

Het is niet de eerste keer dat het verband tussen darmflora en hersenen wordt gelegd. Andere muizenstudies produceren soortgelijke resultaten, en artsen beschrijven gevallen van ADHD die verdwijnt na behandeling met probiotica – middelen die een gezonde darmflora stimuleren. Toch is het onderliggende mechanisme nog niet ontdekt.

Onderzoeker Annadora Bruce-Keller vindt dat niet verrassend. ‘Het is een enorm complex systeem, dus er kunnen veel verstorende factoren zijn. Wel weten we dat bacteriën een grote rol spelen in ons lichaam. Misschien is die rol nog wel veel groter dan we denken.’

Toch leren we wel degelijk iets van de studie, gepubliceerd in Biological Psychiatry. ‘Gezondheid laat zich niet meten op de weegschaal’, zegt Bruce-Keller. ‘Ook als je slank bent, kun je ongezond zijn. Een gezonde leefstijl – dus vermijden van vetrijk eten – blijft heel belangrijk.’

Lees ook: